Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ελπίδα για την Παλαιστίνη Εκτύπωση E-mail
25.06.08

Ωθηση στην ειρηνευτική διαδικασία, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης της Παλαιστινιακής Αρχής για έργα υποδομών, ευελπιστεί να δώσει η διεθνής διάσκεψη των δωρητών που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υποσχέθηκαν το ποσό των 242,3 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι να βελτιώσουν τους κρατικούς θεσμούς πριν αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους ασφάλειας.

Οπως ανέφεραν διπλωμάτες, το ποσό θα είναι διαθέσιμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2011, για συγκεκριμένα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνόμευσης και του εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος στην Δυτική Οχθη.

Το ποσό που θα διατεθεί ξεπερνάει τα περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια που είχε ζητήσει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος ήταν παρών στην διάσκεψη που γίνεται στην γερμανική πρωτεύουσα. Ο Φαγιάντ είχε ζητήσει οικονομική ενίσχυση για προγράμματα μέχρι το 2010.

Τα χρήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για βελτιώσεις στην υποδομή, στην εκπαίδευση αστυνομικών και στην αγορά εξοπλισμού όπως περιπολικά αυτοκίνητα και συσκευές επικοινωνίας.

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από 50 χώρες συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη για την οποία η Γερμανία είπε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στο δρόμο προς τη σύναψη συμφωνίας στη βάση των δύο κρατών.

Μετά το πέρας της διάσκεψης θα συνεδριάσει στο Βερολίνο το Κουαρτέτο των διεθνών μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή.

Στο Βερολίνο βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και αξιωματούχοι αραβικών κρατών, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Στις εργασίες της διάσκεψης μετέχει και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι στόχος της είναι σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη της παλαιστινιακής πολιτικής ασφάλειας και της έννομης τάξης.

«Η διάσκεψη έχει μία πολύ ειδική αποστολή: να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός παλαιστινιακού κράτους» τόνισε η Μέρκελ.

Η βελτίωση της παλαιστινιακής ασφάλειας είναι σημαντική για την εξασφάλιση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, τόνισε από πλευράς του ο Τόνι Μπλερ, ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας για τη Μέση Ανατολή.

Η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική υπηρεσία που μία κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, υπογράμμισε με έμφαση ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Την άμεση διακοπή της οικοδόμησης από το Ισραήλ νέων οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ζήτησαν στις εισαγωγικές ομιλίες τους, τόσο ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διευρύνοντας έτσι πολιτικά το περιεχόμενο της διεθνούς διάσκεψης.

«Το άμεσο πάγωμα του εποικισμού αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την εξέλιξη της ειρηνευτικής προσπάθειας» είπε ο Φαγιάντ, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπονομευθεί από ισραηλινής πλευράς η προσπάθεια ενίσχυσης «κρατικών» δομών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ότι «Παλαιστίνιοι πρέπει τώρα να μπορούν να δουν το μέλλον τους και να αισθανθούν την ελευθερία».

Στις εισαγωγικές τους ομιλίες όλοι οι ομιλητές, μεταξύ αυτών Ανγκελα Μέρκελ, Κοντολίζα Ράις, Τζίπι Λίβνι, Χαβιέρ Σολάνα και Τόνι Μπλερ, αναφερόμενοι στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στις διπλωματικές επαφές του Ισραήλ με Συρία και Λίβανο, διατύπωσαν πολύ προσεκτικά μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την κινητικότητα που σημειώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τη αναγκαιότητα «αποφυγής κινήσεων και πράξεων που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη θετική δυναμική».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1900&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote