Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Λαχτάρησε» την Ε.Ε. διαρροή στη Σλοβενία Εκτύπωση E-mail
07.06.08

Σ’ έναν κυκεώνα διευκρινίσεων, διαψεύσεων και διορθωμένων διατυπώσεων ενεπλάκη η κυβέρνηση της Σλοβενίας μετά την προχθεσινή διαρροή νερού από το ψυκτικό σύστημα του πυρηνικού εργοστασίου του Κουρτσκό, που για λίγες ώρες σκόρπισε τον πανικό κατά μήκος της Ε.Ε., προτού αποσαφηνιστεί ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος» και ότι οι εγκαταστάσεις θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μέσα στα επόμενα 24ωρα...

 

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με την Αυστρία να πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες απαιτώντας εξηγήσεις και την Ιταλία να διαβεβαιώνει ότι ο συναγερμός της Ε.Ε. ήταν περιττός, αφού τα επίπεδα ραδιενέργειας στις περιοχές των συνόρων παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Δεν ήταν άσκηση

 

Η κύρια αιτία της αναταραχής ήταν η αρχική τοποθέτηση της σλοβενικής κυβέρνησης, καθώς υποστήριξε -εσφαλμένα όπως αναγνώρισε αργότερα- ότι η διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου προχθές Τετάρτη έγινε στο πλαίσιο άσκησης. «Ηταν λάθος μας αλλά το διορθώσαμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Περιβάλλοντος στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, στη διάρκεια της συνόδου της Ε.Ε. με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. «Ηταν ένα σφάλμα, ένα γνήσιο ανθρώπινο λάθος», επέμεινε ο κ. Πόντομπνικ, αν και η διαρροή είχε ήδη αποσυντονίσει τους συνομιλητές του, σκιάζοντας μια «πράσινη» σύνοδο και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει και η Κομισιόν, αφού έθεσε σε λειτουργία το προειδοποιητικό σύστημα της Ε.Ε. «ECURIE» για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. «Δεν νομίζουμε ότι σας δώσαμε κάποια πληροφορία που έσπειρε τον πανικό. Απλώς σας δώσαμε τα γεγονότα (για τη διαρροή και τη διακοπή της λειτουργίας του σλοβενικού εργοστασίου) δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Ταραντέλας.

 

 

Την οργή του για την πρώτη εκδοχή της σλοβενικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιόζεφ Πρόελ. «Δεν είναι καθόλου εντάξει να χτυπάς συναγερμό στην Ευρώπη και να ενημερώνεις την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία ότι πρόκειται απλά για άσκηση. Πρέπει να μας δώσουν πάραυτα εξηγήσεις για το πώς προέκυψε αυτή η αντιφατική πληροφόρηση», τόνισε. Αντί αυτού ο υπεύθυνος του εργοστασίου Στέιν Ρόζμαν ανακοίνωσε ότι η βαλβίδα που προκάλεσε τη διαρροή θα αντικατασταθεί σήμερα και ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα αποκατασταθεί «την Τρίτη ή την Τετάρτη». Ο Αντρέι Στρίταρ, επικεφαλής της σλοβενικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφαλείας, εξήγησε ότι διέρρευσαν από το ψυκτικό σύστημα του αντιδραστήρα 10 έως 15 κυβικά μέτρα νερού και ότι η διαρροή δεν είχε καμιά επίπτωση στο περιβάλλον. Το πιο εύστοχο σχόλιο έκανε ίσως ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ: «Πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις. Αλλά προτιμώ να έχουμε περιττούς συναγερμούς παρά καθόλου συναγερμούς».


kathimerini

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1828&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 07.06.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote