Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Άσκηση "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" Εκτύπωση E-mail
04.06.08

Στην άσκηση συμμετείχε όλο το προσωπικό του Γ΄ Σώματος Στρατού / NDC-GR, με τις οργανικές του μονάδες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και οι σπουδαστές της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (970 αξιωματικοί και οπλίτες, από 19 χώρες).

Συνολικά, ολόκληρη η δύναμη που αξιοποιήθηκε από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο της εν λόγω -επιχειρησιακού χαρακτήρα- άσκησης, έφτασε περίπου τα 1.700 άτομα.

Πολυάριθμα ήταν τα ποικίλα και διαφορετικά τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια σχεδιασμού και εκτέλεσης της ασκήσεως, ειρηνικής υποστήριξης και αντιμετώπισης κρίσεων.


Αξίες και μηνύματα από την άσκηση

 

Πρόκειται για μία άσκηση που ανάλογη δεν υπάρχει σε Νατοϊκό επίπεδο, γεγονός που κάνει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις [Ε.Δ.] της χώρας μας να έχουν αποκτήσει αξιοζήλευτη θέση στο διεθνή χώρο, όχι μόνον για το αξιόμαχο, αλλά και για την διοικητική επιχειρησιακή τους δεινότητα.

Η ενεργός αυτή συμμετοχή αποτελεί συνεισφορά στο κύρος και στην εικόνα της χώρας διεθνώς και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει έμπρακτα την ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αλλά και διότι τονώνει ακόμη περισσότερο το δόγμα της αποτροπής, το οποίο εσχάτως έχουμε υιοθετήσει.

Η χώρα μας ως ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ γενικά συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στο έργο της Συμμαχίας και ειδικά συμμετέχει ενεργά στη μετεξέλιξη του οργανισμού.

Το αποτέλεσμα της τελικής έκβασης της πολυεθνικής άσκησης "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 2008" [Gordian Knot - ’08] και της Αξιολόγησης της Μαχητικής Ετοιμότητας του NDC - GR [Combat Readiness Evaluation], αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο σχεδίασης και υλοποίησης της άσκησης και καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων δυνάμεων, που προέρχονται από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σήμερα, αποτελούν έναν ιδιαίτερο δυναμικό και ευέλικτο οργανισμό, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα υψηλών δυνατοτήτων, αφού καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ετοιμότητάς τους, καθώς και της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν ενεργά σε πολυεθνικές αποστολές υποστήριξης ειρήνης και αντιμετώπισης κρίσεων, πάντα κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των συμμαχικών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, για την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, λαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, πάντα υπ’ όψιν τους το εθνικό συμφέρον και τις εθνικές προτεραιότητες, αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.


Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

 

Την τελική φάση της άσκησης «Γόρδιος Δεσμός 2008» στην Κρήτη, παρακολούθησε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Δημήτριο Γράψα, τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Βούλγαρη και τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Καραμαλίκη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πλακιωτάκης, αφού πρώτα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Αμύνης κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και του συναδέλφου του ΥΦΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ύστερα συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση, προσθέτοντας ότι «η υλοποίησή της αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων δυνάμεων από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ».

Εν συνεχεία, ο κ. Υφυπουργός τόνισε εμφατικά ότι «αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν ενεργά σε πολυεθνικές αποστολές υποστήριξης ειρήνης και αντιμετώπισης κρίσεων, πάντα υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των συμμαχικών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, για την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, λαμβάνοντας -όπως είναι λογικό- πάντα υπ’ όψιν το εθνικό συμφέρον και τις εθνικές προτεραιότητες».


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1812&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 04.06.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote