Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
3 βόμβες από... Αλογοσκούφη Εκτύπωση E-mail
18.05.08

Νέο πακέτο μέτρων με αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, σταδιακό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έχει δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα μέτρα θα εφαρμοσθούν σταδιακά μέχρι το 2009 και η χρονική στιγμή υλοποίησής τους θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες προϋπολογισμού, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα καθώς και τον εκλογικό κύκλο.

Η αρχή θα γίνει με τις αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εφαρμοζόταν το περασμένο Μάρτιο αλλά λόγω της κάμψης της κτηματαγοράς και των αντιδράσεων το μέτρο ανεστάλη. Σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν φέτος και θα ισχύσουν το αργότερο από την 1/1/ 2009.

Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 30%. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ψαλίδα αντικειμενικών και αγοραίων τιμών θα φθάνουν και το 80%, αφού ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τις εμπορικές για να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής στο κύκλωμα της οικοδομής και να ενισχυθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Η πρώτη κατοικία
Με εξαίρεση την πρώτη κατοικία οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές θα επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις στο τέλος ακινήτων, στον φόρο μεταβίβασης και στα έξοδα αγοράς. Μεγαλύτερο φόρο κατοχής θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας ή οικοπέδου, αφού το τέλος 0,1% θα υπολογισθεί σε υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική 1.800 ευρώ το τ.μ. θα πληρώσει φέτος τέλος ύψους 144 ευρώ, ενώ με αύξηση 40% το τέλος ανεβαίνει στα 202 ευρώ και κάθε φόρα που θα αυξάνεται η αντικειμενική θα αυξάνεται και ο φόρος. Φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει και για όσους έχουν πρώτη κατοικία αλλά φέτος ήταν λίγο κάτω από το όριο των 300.000 ευρώ, καθώς με την αναπροσαρμογή θα ξεπεράσουν το αφορολόγητο.

Επιπρόσθετα με τις νέες τιμές θα αυξηθούν:

1. ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβάλλεται με συντελεστές 9%-11% στις αντικειμενικές που πωλούνται εφόσον τα ακίνητα αυτά έχουν αποκτηθεί από τους πωλητές μέχρι τις 31-12-2005

2. ο ΦΠΑ που υπολογίζεται με συντελεστή 19% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων εκτός πρώτης κατοικίας

3. ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος που επιβαρύνει τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1-1-2006 και στη δεύτερη μεταβίβαση τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας που αποκτήθηκε και της αξίας που πουλήθηκε

4. Το τέλος 1% που επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας και αφορά στις μεταβιβάσεις που υπόκεινται στο φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος

5. Το τέλος 1% που επιβάλλεται για αγορές νεόδμητης πρώτης κατοικίας αξίας πάνω από 300.000 ευρώ ή εμβαδού πάνω από 200 τ.μ. καθώς και στις κληρονομιές και γονικές παροχές μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου των 95.000 ευρώ

6. Το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που υπολογίζεται με συντελεστές 0,025%-0,035% επί της αντικειμενικής αξίας

7. Τα διάφορα έξοδα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υποθηκοφυλακεία κατά τη σύνταξη των συμβολαίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αντικειμενικών τιμών και ανέρχονται συνολικά στο 4%.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ, ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

1. Θα αυξηθούν 30% κατά μέσο όρο (έως και 80% σε κάποιες περιπτώσεις) οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

2. Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση ενώ εξετάζεται η κατάργηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος.

3. Σταδιακά θα απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα. Το μέτρο αφορά περίπου 250.000 επαγγελματίες.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Η κοινοτική οδηγία πυξίδα για το «ξήλωμα»

Ενα από τα πλέον καυτά σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο θέματα είναι η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που συνεπάγεται ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές περίπου 250.000 επαγγελματιών που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιότυπου προστατευτισμού.

Στη κατηγορία των κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές, τουριστικοί πράκτορες, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, λεωφορείων και ταξί.

Με βάση την ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άνοιγμα των αγορών και κατάργηση προνομίων και ελεγχόμενων από το κράτος τιμών, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος του 2009 να υιοθετήσει τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Αν και οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας θεωρούν ότι το υφιστάμενο καθεστώς νοθεύει τον ανταγωνισμό, επιβαρύνει τις τιμές και παρέχει προνόμια σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, ωστόσο κάνουν λόγο για ακανθώδες και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς για να αποτραπούν γενικευμένες αντιδράσεις και κοινωνικοί κραδασμοί.

Νομικοί και λογιστές
Το «ξήλωμα» των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου και τουλάχιστον αρχικά θα εξαιρεθούν τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, αφού μέσω διαρροών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών απέρριψε το σχετικό αίτημα φορέων όπως του ΕΒΕΑ και του ΣΕΕΠΕ.

Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση σχεδιάζει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα για τις δραστηριότητες των νομικών και φορολογικών συμβούλων, των αρχιτεκτόνων και μηχανικών, των λογιστών, των τοπογράφων, των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της διαμονής και της σίτισης.

Σε δεύτερη φάση προωθείται το σταδιακό άνοιγμα και των υπόλοιπων επαγγελμάτων που εξαιρούνται από την εφαρμογή της ισχύουσας κοινοτικής οδηγίας. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, τον τομέα των μεταφορών (εναέριες, θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές, συμπεριλαμβανομένων των αστικών συγκοινωνιών, των ταξί και των ασθενοφόρων), τις ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης. Γυρίστε σελίδα

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1746&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote