Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Εβερεστ Εκτύπωση E-mail
10.05.08

Πραγματοποιώντας «το όνειρο ολόκληρου του κινεζικού λαού», τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ομάδα Κινέζων ορειβατών, μεταξύ τους και η Θιβετιανή λαμπαδηδρόμος, Σερίν Ουάγκμπο, η οποία έκανε τα τελευταία βήματα στην κορυφή, μετέφερε, χθες, την ολυμπιακή φλόγα στο Εβερεστ.

«Ζήτω το Θιβέτ», «Ζήτω το Πεκίνο», κραύγασαν με μια φωνή οι ορειβάτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για να προκαλέσουν, εκτός από θαυμασμό στην κινεζική κοινή γνώμη, οργή στους Θιβετιανούς εξόριστους, αλλά και σε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν ότι η «παράσταση» στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου ήταν τέχνασμα με πολιτικό χαρακτήρα.

 

«Πραγματοποιήσαμε μια υπόσχεσή μας», δήλωσε ο επικεφαλής των ορειβατών, Λι Ζιξίν, χειροκροτούμενος από φίλους και συναδέλφους. Η τελευταία λαμπαδηδρόμος, με ειδικό εξοπλισμό για το υψόμετρο, άγγιξε την κορυφή στις 9.18 τοπική ώρα, ενώ ομάδα δέκα ορειβατών, που έφεραν στις στολές τους το λογότυπο «Πεκίνο 2008», ανήγγειλε με ενθουσιασμό «είμαστε στην κορυφή του κόσμου». Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 22 Θιβετιανοί και εννέα Κινέζοι, οι οποίοι είχαν φθάσει στο Εβερεστ προ δεκαημέρου για να προετοιμάσουν τη διαδρομή κατά μήκος της βορειοανατολικής κορυφογραμμής. Το εγχείρημα, ωστόσο, ύστερα από την ταραχώδη πορεία της ολυμπιακής φλόγας σε ολόκληρο τον κόσμο, εξελήφθη από πολλούς ως προκλητική ενέργεια με στόχο την εδραίωση των επιχειρημάτων της Κίνας για την κυριαρχία της στο Θιβέτ.

 

Σε τι ήλπιζαν

 

Σύμφωνα με την Τενζίν Ντοργί, στέλεχος της οργάνωσης Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, «η κατάκτηση του Εβερεστ από το Πεκίνο αποτέλεσε πολιτική κίνηση με σκοπό να επαναδιακηρύξει την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ». Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, ήλπιζαν ότι η εικόνα της δάδας στην κορυφή του όρους θα μπορούσε να απαλύνει εν μέρει την καταστροφική δημοσιότητα που συνόδευσε έως τώρα την ολυμπιακή φλόγα, κατά την επίσκεψή της σε 20 χώρες έως την περασμένη Παρασκευή, οπότε έφθασε στο Χονγκ Κονγκ. «Σε μια τέτοια εποχή, όταν η κατάσταση στο Θιβέτ είναι τόσο σοβαρή και θλιβερή, θεωρούμε ότι είναι πολύ προκλητικό να μεταφέρεις την ολυμπιακή φλόγα στη θιβετιανή πλευρά του βουνού», διαμαρτυρήθηκε εκπρόσωπος της εξόριστης κυβέρνησης, με δηλώσεις του από την Ινδία. «Ηταν μια αδέξια απόπειρα της Κίνας να νομιμοποιήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της για το Θιβέτ», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Εκστρατεία υπέρ του Ελεύθερου Θιβέτ. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Δαλάι Λάμα και Κινέζων αξιωματούχων συνεχίζονται, παρά τη χθεσινή διαπίστωση στην Νταραμσάλα της Ινδίας ότι οι δύο πλευρές «έχουν πολύ περισσότερα σημεία διαφωνίας παρά συμφωνίας». Εκπρόσωπος του Λάμα ανακοίνωσε ότι αμφότερες οι πλευρές κατέθεσαν «σαφείς προτάσεις».

 

 

«Να πάει ο Σαρκοζί στο Πεκίνο»

 

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, πρέπει να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να τον υποστηρίξουν, δήλωσε, χθες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο κ. Γιουνκέρ, τον οποίον η Γαλλία θεωρεί επικρατέστερο για τη μελλοντική θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στο Θιβέτ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ένα μποϊκοτάζ της εναρκτήριας τελετής, γι’ αυτό και η Ε.Ε. οφείλει να αναγγείλει τη συμμετοχή της πριν από το καλοκαίρι. Ο Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης τον Ιούλιο, δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη εάν θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή.

 

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1713&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote