Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Νίμιτς καλεί Δημητρόφ, Βασιλάκη Εκτύπωση E-mail
29.04.08

Με προτροπή αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς «κτύπησε» ξανά, μία ημέρα μετά το Πάσχα, στην προσπάθειά του να «κλείσει» το θέμα της ονομασίας μέχρι τις 9 Ιουλίου, ημέρα που χαρακτηρίζεται στόχος και σταθμός της μεσολαβητικής διαδικασίας.

Ο μεσολαβητής είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρίντ και την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Βικτώρια Νούλαντ.

Ο κ. Νίμιτς απέστειλε προσκλήσεις στους αντιπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων, τους οποίους κάλεσε άμεσα στη Νέα Υόρκη.

Ο Σκοπιανός διπλωμάτης Νικόλα Δημητρόφ θα συναντηθεί με τον μεσολαβητή σήμερα Τρίτη και ο Ελληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης την Παρασκευή. Αρχικά έγιναν σκέψεις να πραγματοποιηθούν «μυστικές συνομιλίες», αλλά στο τέλος επικράτησε η λογική, καθώς τυχόν διαρροή θα έφερνε σε δύσκολη θέση και τις δύο κυβερνήσεις.

Επιδιώξεις
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νίμιτς δεν θα υποβάλει προτάσεις, ούτε πρόκειται να ανακοινώσει οτιδήποτε για τις συνομιλίες του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών.

Θεωρεί ότι οι συναντήσεις θα βοηθήσουν για τον σχεδιασμό και τον καθαρισμό του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την αναγγελία της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις σκοπιανές εκλογές. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι έντονες και συνεχείς», δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος διπλωμάτης πιστεύει ότι «λίγο-πολύ οι συνετοί αντιλαμβάνονται πως η κατάληξη θα είναι η ονομασία «Νέα Μακεδονία», άρα απομένουν τα υπόλοιπα». Αναφέρεται συγκεκριμένα στη συμφωνία επί των δικαιωμάτων που θα έχουν οι δύο χώρες στον όρο «μακεδονικός».

Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν ανησυχία για την στενή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας, η οποία ίσως επηρεάσει και το Σκοπιανό.

Το «Εθνος» πληροφορήθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να πληροφορηθεί επίσημα από την ρωσική, εάν ισχύουν οι διαρροές ότι η Μόσχα προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση, μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την ρωσική ηγεσία, που θα αφορά το θέμα της ονομασίας. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση της Ρωσίας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1667&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.04.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote