Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Διατροφικό τσουνάμι Εκτύπωση E-mail
24.04.08

Άλλοι μιλούν για παραλογισμό, και άλλοι για ένα διαφορετικό τσουνάμι, που χτύπησε τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, με επιπτώσεις όμως, και στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η τιμή του μαύρου χρυσού, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και μέσα σε ένα χρόνο, από 68 δολάρια το βαρέλι, να αγγίξει σήμερα ακόμα και τα 120 δολάρια. Ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να παρέμβει, για να σταματήσει αυτή τη φρενήρη πορεία. Η απόγνωση πάντως αποτελεί κυρίαρχο συναίσθημα, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στις χώρες που πλήττει η φτώχεια.


Στα άκρα έχει οδηγήσει η ανέχεια τους πολίτες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Στην Αίγυπτο λεηλατούν καταστήματα για ένα καρβέλι ψωμί, ενώ στην Ταϋλάνδη ο στρατός πήρε τα όπλα για να προστατεύσει τις σοδειές ρυζιού.

Στη Σενεγάλη η τιμή των βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε τρεις μήνες. Ακόμη και η μεσαία τάξη της χώρας δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς το ζην.

Η ακρίβεια ωστόσο γονατίζει τους καταναλωτές και στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς το αργό πετρέλαιο έχει εκτοξευθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Στις ΗΠΑ οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί, ενώ η βρετανική Υπηρεσία ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών, που ξοδεύουν παραπάνω από το 1/10 του εισοδήματός τους για καύσιμα.

Την ίδια ώρα πολλά κράτη βάζουν φρένο στις εξαγωγές, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη τροφίμων στο εσωτερικό τους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πήτερ Μάντελσον ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να παρέμβει για να μην συνεχιστεί το ράλι.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να πιέσει τις χώρες παραγωγούς τροφίμων να διατηρήσουν τις εξαγωγές για να εμποδίζουν την όξυνση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης. Εάν περιορίσουμε το εμπόριο, απλά θα ενισχύσουμε το ήδη σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων που υπάρχει σε διάφορες χώρες" δήλωσε ο κ. Μάντελσον και πρόσθεσε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για αύξηση της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ελλείψεις τροφίμων.

"Η απάντησή μας σε αυτό πρέπει να είναι μια διεθνής αντιμετώπιση. Εάν ληφθούν μονομερή εθνικά μέτρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτά θα αποτύχουν", υπογράμμισε ο Μάντελσον.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κάνει λόγο για σφαγή των φτωχών του κόσμου και ρίχνει τις ευθύνες στην επικράτηση του καπιταλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα και η δημόσια συζήτηση για τα βιοκαύσιμα, με τον αντιπρόεδρο της Κούβας να δηλώνει χαρακτηριστικά: "Οι αναπτυγμένες χώρες θέλουν να ταΐζουν τα αυτοκίνητα των πλουσίων με τροφή. Αυτός είναι ο παράλογος κόσμος που ζούμε σήμερα."

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) κάλεσε χθες, Τρίτη, σε διεθνή κινητοποίηση κατά του "σιωπηλού τσουνάμι" όπως χαρακτήρισε την παγκόσμια κρίση στα είδη διατροφής, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε λιμό δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

ert


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1642&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote