Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Υπόχρεος ο Καντάφι στον Πούτιν Εκτύπωση E-mail
18.04.08
Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική και στρατηγική σημασία, η Μόσχα διέγραψε το χρέος της Λιβύης, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρωσικές εταιρείες.
Μια 24ωρη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στη λιβυκή πρωτεύουσα, συνοδεία οικονομικών αξιωματούχων κι επιχειρηματιών, ήταν αρκετή για να συναφθούν τουλάχιστον έξι συμφωνίες διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, με σημαντικότερη αυτή της ρωσικής κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής 500 χιλιομέτρων στη Λιβύη (πάνω από 2 δισ. ευρώ). Επίσης, ο ρωσικός κολοσσός «Γκάζπρομ» υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης και το Λιβυκό Αφρικανικό Επενδυτικό Ταμείο. Στόχος είναι η από κοινού αναζήτηση, εξόρυξη κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με κατασκευή των αντίστοιχων εργοστασιακών εγκαταστάσεων. Η «Γκάζπρομ» βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις για ανταλλαγή μετοχών με τον ιταλικό όμιλο Eni, που κατασκευάζει ήδη έναν πετρελαιαγωγό στον πυθμένα της Μεσογείου και σχεδιάζει και δεύτερο. Η αντζέντα των επαφών περιελάμβανε ακόμη τη ρωσική βοήθεια στην ανάπτυξη του λιβυκού πολιτικού πυρηνικού προγράμματος και τις πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Τρίπολη, θέματα για τα οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις.
Ιστορική επίσκεψη...

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη με μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την προάσπιση των κοινών συμφερόντων. Ικανοποιημένος δηλώνει και ο Ρώσος πρόεδρος, που μπορεί να χάρισε στην Τρίπολη 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εξασφάλισε εξαιρετικά επικερδή συμβόλαια. Το λιβυκό χρέος χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, της οποίας η Τρίπολη ήταν σημαντικός εταίρος, κυρίως λόγω της εισαγωγής όπλων. Οι σχέσεις των δύο πλευρών διαταράχθηκαν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Η δυναμική επιστροφή της Μόσχας στην περιοχή έρχεται σε περίοδο σημαντικής βελτίωσης των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση, καθώς η απόφαση του Καντάφι να διαλύσει το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και να πληρώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι άνοιξε τον δρόμο των δυτικών επενδύσεων. *
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1622&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote