Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ο φόβος των χορτάτων Εκτύπωση E-mail
14.04.08

Δολάριο και... Τρίτος Κόσμος ανησυχούν τους ισχυρούς του πλανήτη. Το πρώτο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάρρευση του «βασιλιά» των νομισμάτων σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ η αύρα εξέγερσης που φυσά, με αφορμή το ράλι στα τρόφιμα και το ψωμί σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου, φοβίζει τους χορτάτους...

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7), εξέφρασαν την Παρασκευή, παραμονή της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, έντονη ανησυχία για τις «μεγάλες διακυμάνσεις των μεγάλων νομισμάτων», υπονοώντας έμμεσα το δολάριο, η πτώση του οποίου έχει θορυβήσει Ευρωπαίους και Ιάπωνες που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ εξάγουν την κρίση και τη φορτώνουν στις δικές τους πλάτες.
Κατάρρευση δολαρίου

«Από την τελευταία σύνοδό μας, υπήρξαν αρκετές φορές πολύ έντονες διακυμάνσεις στα μεγάλα νομίσματα και ανησυχούμε για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τονίζεται στο ανακοινωθέν του G7, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το ανακοινωθέν της Παρασκευής θεωρείται στροφή στη στάση του G7, η οποία μέχρι πρότινος δεν έδειχνε να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις νομισματικές εξελίξεις. Το δολάριο μόνο από τον Φεβρουάριο και την τελευταία σύνοδο του G7 στο Τόκιο, έχει υποχωρήσει 8% έναντι του ευρώ και 6% έναντι του γεν.

Εκτός όμως από το δολάριο, που απειλεί να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Πρώτο... Κόσμο -ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, χαρακτήρισε την τρέχουσα πιστωτική κρίση ως το «μεγαλύτερο οικονομικό σοκ» που έχει γνωρίσει ο κόσμος από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης του '30- υπάρχει και ο Τρίτος Κόσμος, με το φάσμα της πείνας να έχει βγάλει τους κολασμένους της γης στους δρόμους.

Επέλαση της πείνας

Σε προχθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, εξέφρασε ανησυχία για την κοινωνική αναταραχή που έχει προκαλέσει σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η άνοδος της τιμής των τροφίμων.

«Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεινάσουν. Τα παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό, με επιπτώσεις στη ζωή τους», επισήμανε ο Στρος-Καν, λέγοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα «δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό».

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες ως βασικές υπεύθυνες για τη διατροφική κρίση, επειδή ενθαρρύνουν την παραγωγή βιοκαυσίμων, την οποία το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί υπεύθυνη σχεδόν για το 50% της αυξημένης ζήτησης για αγροτικά προϊόντα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1605&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote