Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Επανέρχεται στο προσκήνιο ο Μ. Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
12.04.08

Η παρέμβαση της κ. Βικτόρια Νούλαντ προς τα Σκόπια (την Τετάρτη) και την Αθήνα (προχθές) φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, καθώς αναμένεται επανεμφάνιση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δηλώνει «απών» από την 26η Μαρτίου, την επομένη της παράδοσης της τελευταίας του πρότασης προς τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Δημητρόφ.

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπός του δηλώνει ότι δεν έχει να ανακοινώσει τίποτα εκ μέρους του, έγινε γνωστό ότι ο κ. Νίμιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Δημητρόφ, ο οποίος υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να λάβει μέρος σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως δεν θα επηρεαστούν από τις εκλογές (εάν τελικά πραγματοποιηθούν). Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι ο μεσολαβητής δεν επικοινώνησε με τον Ελληνα αντιπρόσωπο, επειδή έχει λάβει γραπτό υπόμνημα από τον κ. Βασιλάκη με τις ελληνικές θέσεις, αλλά του απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι προτίθεται να δραστηριοποιηθεί σύντομα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη για την αποτυχία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αυτοαποσύρθηκε από τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά -αν και η ανάμειξή του δεν διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού- είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές προσπάθειες, που θα συνεχιστούν από τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, θα έχουν τη δική του έγκριση και σφραγίδα. Ο κ. Φριντ έχει ενοχληθεί από τις ελληνικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί και από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

«Στέρεψε»
Η αμερικανική πλευρά εισηγήθηκε επανέναρξη και εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και πρότεινε -σε συνεννόηση με τον κ. Νίμιτς- νέα περιοδεία του μεσολαβητή στην Αθήνα και τα Σκόπια. Πηγή των Ην. Εθνών, πιστεύει πως ο κ. Νίμιτς στέρεψε από ιδέες, αλλά την ίδια στιγμή ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως ακόμα και αν υπάρξει σοβαρή και ισχυρή παρέμβαση προς τις δύο χώρες από την Ουάσιγκτον, ίσως να μην επιτευχθεί ο συμβιβασμός.

Ο κ. Φριντ δημοσιοποίησε τις σκέψεις του για το θέμα των εκλογών στα Σκόπια. Φέρεται να πιστεύει ότι η εκλογική διαδικασία αποτελεί εμπόδιο στην επίλυση των ελληνοσκοπιανών προβλημάτων -είναι η θέση που εξέφρασε η κ. Νούλαντ στη σκοπιανή ηγεσία- και το κυριότερο, θα καθυστερήσει τη διεύρυνση.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Β. Νούλαντ, που επιστρέφει τον Μάιο στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να λάβει θέση υφυπουργού, έχει στα σχέδιά της μία, τουλάχιστον, κοινή συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο άμεσο μέλλον. Πάντως, όταν πρότεινε, μετά τα Σκόπια να επισκεφθεί και την Αθήνα, «άκουσε συμβουλή να το αποφύγει», δήλωσε διπλωματική πηγή. Ενα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την πηγή, είναι η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού προς την αμερικανική διαμεσολάβηση, η οποία επιδεικνύει απροκάλυπτη υποστήριξη προς τα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κερτ Βόλγκερ, που θα αντικαταστήσει την κ. Νούλαντ τον Ιούνιο, απάντησε καταφατικά, ως απάντηση σε ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί εάν αποτελεί θέση πλέον και της Συμμαχίας ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λυθεί κατά αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο πριν από την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Ακαιρη» η επιστολή Μιλόσοσκι στα μέλη του ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις και εντός της Συμμαχίας προκάλεσε η πρωτοφανής ενέργεια του Σκοπιανού ΥΠΕΞ κ. Μιλόσοσκι να ζητήσει με επιστολή του προς τις χώρες-μέλη (εξαιρώντας την Ελλάδα) την ανατροπή της απόφασης του Βουκουρεστίου.

Πηγή της Συμμαχίας (με δήλωση στο δίκτυο Balkan Insight) χαρακτηρίζει «άκαιρη» την παρέμβαση των Σκοπίων και επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ «έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι πρέπει να επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας πριν λάβει πρόσκληση η χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ» και πλέον «εναπόκειται στα Σκόπια τώρα να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες για τη διαφορά του ονόματος». Ο νατοϊκός αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν είναι σοφό να επιχειρεί κάποιος να παρακάμψει έναν σύμμαχο...».

Στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Μ. Μπράιζα, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ηγεσία της πΓΔΜ έχει αντιληφθεί το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καλώντας όλους να βοηθήσουν ώστε να γίνει αντιληπτό το μήνυμα αυτό.

Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε ότι το πλαίσιο της διαδικασίας παραμένει αυτό του ΟΗΕ υπό τον κ. Νίμιτς. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν υπήρξε επίσημη απάντηση στη δήλωση του κ. Μπράιζα, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist υποστήριξε ότι η ανάμειξη της Αμερικανίδας πρεσβευτή Β. Νούλαντ γίνεται κατόπιν «επίσημου αιτήματος» της Αθήνας , των Σκοπίων και του ίδιου του κ. Νίμιτς.

Στην αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον προβληματισμός κατά πόσον μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα του ονόματος σε «ημέρες» όπως είχε προβλέψει η κ. Νούλαντ, λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στα Σκόπια, ενώ αναζητούνται παρασκηνιακά φόρμουλες που θα προσέφεραν στην Ελλάδα εχέγγυα ώστε να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση ακόμη και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στα Σκόπια.

Το υπουργείο Εξωτερικών διέψευδε χθες τον ισχυρισμό του Σκοπιανού προέδρου Μ. Τσερβενκόφσκι ότι η Αθήνα είχε προτείνει την ονομασία «Δημοκρατία των Σκοπίων (Μακεδονία)» και διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ενδεχόμενο... λογοπαίγνιο το οποίο πιθανόν να εκλήφθηκε ως πρόταση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1590&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote