Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δεν θα πάει στο Πεκίνο Εκτύπωση E-mail
10.04.08

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, πιθανώς δεν θα παραστεί στη φετινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από συνεργάτες του, οι οποίοι ωστόσο ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στο Θιβέτ.

"Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε την κινεζική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες ότι πιθανώς δεν θα είναι σε θέση να αποδεχτεί την πρόσκλησή της να παραστεί στο σημαντικό αυτό γεγονός για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων" ανακοινώθηκε στον Τύπο από την Μαρί Οκάμπε, εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τα μέτρα καταστολής στο Θιβέτ και ζήτησαν από το Πεκίνο ελεύθερη πρόσβαση για τους δημοσιογράφους και τους ανεξάρτητους παρατηρητές.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν "όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και αποχή από τη βία" και την κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

Το κείμενο υπογράφουν η Ομάδα εργασίας για τις αυθαίρετες συλλήψεις, οι ειδικοί εισηγητές για τις εκτελέσεις χωρίς δίκη, τα βασανιστήρια, την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τις μειονότητες και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπέρ του μποϊκοτάζ το Ευρωπ. Κοινοβούλιο 

Με συντριπιτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός ενδεχόμενου μποϋκοτάζ από τους ευρωπαίους ηγέτες της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εάν η Κίνα δεν αρχίσει συνομιλίες με τον Δαλάι Λάμα για την κατάσταση στο Θιβέτ.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ευρωπαϊκή προεδρία να καταβάλει προσπάθειες για μια κοινή στάση της ΕΕ όσον αφορά την παρουσία (των ευρωπαίων ηγετών) στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την επιλογή της μη παρουσίας (τους) σ΄ αυτήν εάν δεν επαναληφθεί ο διάλογος μεταξύ των κινεζικών αρχών και του Δαλάι Λάμα", αναφέρει μια μη δεσμευτική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με 580 ψήφους έναντι 24 και με 45 αποχές.

Σχεδίαζαν απαγωγές αθλητών

Οι κινεζικές αρχές εξάρθρωσαν "δύο τρομοκρατικές οργανώσεις" στην αυτόνομη περιοχή Σινγιάνγκ του ανατολικού Τουρκεστάν στη βορειοδυτική Κίνα, η οποία κατοικείται από μουσουλμανικές μειονότητες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας στο Πεκίνο. Οι αρχές κρατούν 45 άτομα ως ύποπτα για τρομοκρατική δράση και κατάσχεσαν εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν σκοπό να απαγάγουν αθλητές, δημοσιογράφους και ξένους τουρίστες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι οργανώσεις αυτές σχεδίαζαν επιθέσεις σε ξενοδοχεία όπου διαμένουν τουρίστες στο Πεκίνο και τη Σανγκάη, σε κυβερνητικά κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας σε συνέντευξη Τύπου.

Μποϊκοτάζ προτείνει ο Ομπάμα στον Μπους

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εάν η Κίνα δεν λάβει μέτρα για να σταματήσει η γενοκτονία στο Νταρφούρ και δεν βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Αύγουστο.

Μετ' εμποδίων η λαμπαδηδρομία

"Κρυφτό" με την φλόγα έπαιξαν οι διοργανωτές της λαμπαδηδομίας στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να μην περάσει από σημεία όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος πήρε τη δάδα και άρχισε να τρέχει, ξαφνικά μπήκε σε μία αποθήκη και μία ώρα μετά επανεμφανίστηκε τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1585&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote