Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ελλάς - Σερβία... δυσφορία Εκτύπωση E-mail
10.04.08
Στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσοβο, μέσω της αποστολής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης, επέμεινε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», για να συναντήσει την άμεση αντίδραση και κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας κ. Γέρεμιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε του πρωταγωνιστικού και σταθεροποιητικού ρόλου της Ε.Ε. στο Κόσοβο, αφήνοντας στην άκρη το θέμα της αναγνώρισης ή όχι της ανεξαρτησίας του. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κόσοβο, τόσο σήμερα όσο και αύριο, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι αυτές που παρέχουν τις ασφαλιστικές δικλίδες για τη σταθερότητα της περιοχής...

Η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προοπτικές για την ανάπτυξή του... Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει δυνατή, το ταχύτερο δυνατόν, στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Σ.Α., η αποστολή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης Ασφαλείας και Αμυνας. Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαδραματίσει ένα εξισορροπητικό και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή...».

 Η «ένταξη» της ευρωδύναμης 

Η εμμονή της κ. Μπακογιάννη να «εντάξει» την ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκάλεσε λίγο αργότερα την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας.

 Ο κ. Γέρεμιτς αποσαφήνισε για ακόμα μια φορά ότι το Βελιγράδι ουδέποτε θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, διότι, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Κόσοβο παραμένει σερβική επαρχία.

Η ευρωπαϊκή δύναμη στο Κόσοβο είναι μια παράνομη δύναμη, που έχει πάει εκεί χωρίς την απόφαση του Σ.Α...

Μόνον όταν η ευρωπαϊκή δύναμη πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας και συζητήσει με το Βελιγράδι το ρόλο και τις αρμοδιότητές της, θα αναγνωριστεί από τη Σερβία. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Μορατίνος, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Δύναμη στο Κόσοβο έως ότου η δύναμη αυτή αποκτήσει νομιμοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γιώργος στο πλευρό της Σερβίας 

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε με έμφαση ότι «όταν η Ε.Ε. εγκαταλείπει, όπως στην περίπτωση του Κοσόβου, τους κανόνες του ΟΗΕ, τότε η Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή οφείλει να αντιστέκεται».    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1584&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.04.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote