Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αφή με απρόοπτα Εκτύπωση E-mail
25.03.08

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έστω και προσωρινά η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας διαταράχθηκε από ακτιβιστή, το πρωί της Δευτέρας.

Οι φήμες που ήθελαν να προετοιμάζεται δράση ακτιβιστών και Θιβετιανών είχαν αναγκάσει την ΕΛΑΣ να αποκλείσει δρόμους και να ασκεί ελέγχους σε πεζούς και οχήματα, ωστόσο τελικά δεν απέτρεψαν το... «μοιραίο».

Έτσι, κατά την ομιλία του κινέζου επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής «Πεκίνο 2008», κ.Λιου Κι, τουλάχιστον ένας θεατής διέσπασε την αλυσίδα της αστυνομίας και βρέθηκε εντός του σταδίου, όπου και προσπάθησε να ανοίξει πανό, όπου απεικονιζόταν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τους κύκλους να έχουν αντικατασταθεί από χειροπέδες. Άλλος θεατής έπραξε αντίστοιχα από το χώρο των θεατών, ενώ η οργάνωση των δημοσιογράφων που ανέλαβε την ευθύνη κάνει λόγο για τρεις ακτιβιστές

Κρατική τηλεόραση made in China;

Η προσπάθειά του ανακόπηκε άμεσα από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο το συμβάν καταγράφηκε από τις κάμερες της ΕΡΤ, έστω και αν τηλεσκηνοθέτης και σχολιαστές επέλεξαν να μην προβάλλουν καθόλου το γεγονός.

Μάλιστα, αν και παγκοσμίως το γεγονός έγινε γνωστό άμεσα από διεθνή δίκτυα ενημέρωσης όπως το CNN και το BBC, με το δεύτερο μάλιστα να αναφέρεται σε πάνω από έναν ακτιβιστή, στο δελτίο ειδήσεων που ακολούθησε η κρατική τηλεόραση «εξαφάνισε» το θέμα, εναρμονιζόμενη προφανώς με τα πρότυπα της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης, που διέκοψε τη μετάδοση της τελετής...

Επίθεση και στην αυτοκινητοπομπή

Εξάλλου, στο χωριό της Ολυμπίας ομάδα θιβετιανών διαδηλωτών προσπάθησε να εμποδίσει τη διέλευση της κινεζικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και τουλάχιστον επτά προσαγωγές κατά τα διεθνή πρακτορεία, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του photogallery.

Την ίδια ώρα αναρτήθηκε πανώ υπέρ της ελευθερίας του Θιβέτ, ενώ κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μία γυναίκα (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) συρόταν γεμάτη κάποιο κόκκινο υγρό από αστυνομικούς, ωστόσο μάλλον δεν επρόκειτο για αίμα αλλά κάποιο υγρό που η ίδια χρησιμοποίησε συμβολικά.

Στα αξιοσημείωτα και πάλι, η σχετική αδιαφορία των ελληνικών ΜΜΕ (οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι από το Reuters).

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Το επεισόδιο κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με τη διαμαρτυρία των τριών ακτιβιστών, καταδίκασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε απόπειρα παρέμβασης στην καθιερωμένη τελετή αφής της φλόγας, πολύ περισσότερο όταν εμπεριέχει πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα», παρατήρησε ο κ. Αντώναρος, σχολιάζοντας την ενέργεια τριών Γάλλων ακτιβιστών της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontieres RSF).

«Πιστεύω πως είναι λυπηρό όταν υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά (τουλάχιστον) δεν ήταν βίαιες και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ΔΟΕ λίγο μετά το περιστατικό.

RSF: Tα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερότερα από την ολυμπιακή φλόγα

Σε ανακοίνωση με αφορμή την ενέργεια των μελών της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) υπογραμμίζει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερότερα από την ολυμπιακή φλόγα.

«Αν η ολυμπιακή φλόγα είναι ιερή, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη περισσότερο. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει την ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο ειρήνης, χωρίς να καταγείλουμε τη δραματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα στο Παρίσι.

Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών του επεισοδίου, ήταν ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος μάλιστα χθες Κυριακή, τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ξεπέρασε τη συννεφιά

Πέρα από τα παραπάνω, η Ολυμπιακή Φλόγα άρχισε το μακρινό ταξίδι της προς το Πεκίνο.

Η λιτή τελετή στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, είχε ως κορύφωσή της την στιγμή που η πρωθιέρεια, Μαρία Ναυπλιώτου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Τελετή Αφής.

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

Παρόντες στην τελετή ήταν ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ με τον επίτιμο πρόεδρο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δεκάδες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας.

Η Λαμπαδηδρομία εντός Ελλάδας θα διαρκέσει επτά ημέρες και στις 30 Μαρτίου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του τριπλούν στην Αθήνα, Χρυσοπηγή Δεβετζή θα την παραδώσει στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διανύσει στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα και θα φτάσει στην Αθήνα από 605 λαμπαδηδρόμους. Αναλυτικά θα διασχίσει 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε νωρίτερα και εκτάκτως τη μεταφορά κατά μία ώρα νωρίτερα της τελετής, από 12 στις 11, με την ελπίδα ότι ίσως αποφύγει τα χειρότερα από τον... καιρό.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1501&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote