Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αισιόδοξος ο Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
18.03.08
Περισσότερο αισιόδοξος δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές Ελλάδας-FYROM στη Βιέννη.
Πρόσθεσε πάντως πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ, «ο κ. Νίμιτς εστίασε την προσοχή στις πιθανές λύσεις που μπορούν εύλογα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και ζήτησε από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν με τις θέσεις τους. Εάν υπάρχουν πιθανότητες για πρόοδο, οι περαιτέρω συζητήσεις θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Νίμιτς».



Ενα ακόμη πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, με την οποία διαπραγματεύεται, είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας. Το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα προκηρυχθούν, εκτός απροόπτου, πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, θέτει εν αμφιβόλω τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που απαιτείται, ώστε να υλοποιηθούν βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας, η οποία όμως θα έχει αρχίσει να υλοποιείται (εφόσον συμφωνήσουν οι δύο χώρες πριν από τις 3 Απριλίου), με πρώτο βήμα την απενεργοποίηση του ελληνικού βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ...

Σε ένα ρεσιτάλ καιροσκοπισμού, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ δεν απέκλεισε πίσω από την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών από την κυβέρνηση να βρίσκονται η Ελλάδα, η Σερβία ή το Κόσοβο. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι έχει πολλές πληροφορίες για τα κίνητρα του DPA αλλά δεν θα ρίξει «περισσότερο πετρέλαιο στη φωτιά».

Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι έσπευσε να βάλει φρένο και στην όποια συζήτηση γίνεται στα Σκόπια για κάποια αλλαγή στην ονομασία, λέγοντας ότι μια τέτοια συζήτηση είναι άχρηστη και ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις για πολιτικό προσδιορισμό, μπροστά στο όνομα, για διεθνή χρήση, επιμένοντας στον γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταφέρει επίσημα στους μεσολαβητές ότι ίσως αποδεχθεί τα ονόματα Βάρδαρσκα, Ανω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία ή την προσθήκη του Σκόπια στη συνταγματική ονομασία της», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, που συναντήθηκε με τους πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, σε συνέντευξή του στο ράδιο «Ελεύθερη Ευρώπη» επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, λέγοντας ότι αν δεν αλλάξει τη θέση της, τα περιθώρια για ελιγμούς προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση θα στενέψουν.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1456&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote