Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το Βελιγράδι δείχνει ο Θάτσι για τα επεισόδια Εκτύπωση E-mail
18.03.08
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι κατηγόρησε τις αρχές του Βελιγραδίου ότι «εμπνέουν τη βία» στο Κόσοβο, έπειτα από τις συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων της περιοχής και δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με δεκάδες τραυματίες. "Πιστεύουν πως μπορούν να επιτύχουν τους στόχους του παρελθόντος, εμπνέοντας τη βία στο νέο Κόσοβο», τόνισε σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι κατηγόρησε τις αρχές του Βελιγραδίου ότι «εμπνέουν τη βία» στο Κόσοβο, έπειτα από τις συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων της περιοχής και δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με δεκάδες τραυματίες.

«Είναι λυπηρό που η σερβική κυβέρνηση δεν εξήγαγε κανένα δίδαγμα από το παρελθόν. Πιστεύουν πως μπορούν να επιτύχουν τους στόχους του παρελθόντος, εμπνέοντας τη βία στο νέο Κόσοβο», τόνισε ο Θάτσι σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα.

Ο Θάτσι εξέφρασε τη λύπη του «για τους Σέρβους του Κοσόβου, που αφήνονται έρμαια στις μηχανορραφίες του Βελιγραδίου».

«Καλώ την ηγεσία του Βελιγραδίου να καλέσει τους Σέρβους στο Κόσοβο να είναι ήρεμοι και συνετοί. Δεν υπάρχει μέρος για τη βία στο νέο Κόσοβο, δεν υπάρχει ανάγκη για πράξεις όπως αυτές που συνέβησαν σήμερα στη Μιτρόβιτσα», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Επίσης κάλεσε «όλους τους πολίτες του Κοσόβου, ιδίως τους Σέρβους, ν’ αποφύγουν τη βία και τις προκλήσεις και να έχουν εμπιστοσύνη στις νόμιμες αρχές του Κοσόβου». «Η κατάσταση επί του παρόντος ελέγχεται πλήρως», διαβεβαίωσε ο Θάτσι, αλλά τόνισε πως «δεν θα υπάρξει συμβιβασμός με ομάδες αλητών, όπου κι εάν εμφανισθούν αυτές».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, καταδίκασε τις επιθέσεις στο βόρειο Κόσοβο εναντίον αστυνομικών του ΟΗΕ και ζήτησε να επικρατήσει "ηρεμία και αυτοσυγκράτηση".

Ο γενικός γραμματέας "εκφράζει τη λύπη του για τις βίαιες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας της Minuk και του προσωπικού της KFOR που έγιναν σήμερα στη Μιτρόβιτσα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Οργανισμού. Καλεί επίσης "όλες τις κοινότητες να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και υπογραμμίζει την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση", προστίθεται στο κείμενο.

Τις ταραχές στη Μιτρόβιτσα καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις. "Ανησυχώ βαθιά από τη βία που εκδηλώθηκε στη βόρεια Μιτρόβιτσα το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πρωί", τονίζει ο Ντέιβις στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα του Οργανισμού στο Στρασβούργο. "Οι επιθέσεις εναντίον των μελών της Minuk και της KFOR, που απλώς εκτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, είναι εντελώς απαράδεκτες", σημειώνει.

Η επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των Σέρβων που είχαν καταλάβει δύο δικαστήρια του ΟΗΕ στη Μιτρόβιτσα σημαδεύτηκε από βίαιες ταραχές, στις οποίες τραυματίστηκαν συνολικά 63 αστυνομικοί της Minuk, 20 στρατιώτες της Kfor και περίπου 80 Σέρβοι. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται 27 Πολωνοί αστυνομικοί και 20 Γάλλοι στρατιώτες.

Τη συγκράτηση των Σέρβων της Μιτρόβιτσα ζητά η Κοντολίζα Ράις

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ζήτησε από το Βελιγράδι να καλέσει τους Σέρβους που ζούν στην Μιτρόβιτσα του Κόσοβου, να αποφύγουν "κάθε προβοκατόρικη ενέργεια", έπειτα από την έξαρση της βίας που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πόλη αυτή.

Για δυσανάλογη χρήση βίας μιλά η Ρωσία

Ο ρώσος πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ στιγμάτισε σήμερα την Ατλαντική Συμμαχία για την «δυσανάλογη βία» που χρησιμοποίησε για ν’ απομακρύνει τους σέρβους διαδηλωτές από τα δικαστήρια του ΟΗΕ στη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, και προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης.

"Ζήτησα να σταματήσει η κλιμάκωση. Εκείνος που έχει περισσότερη δύναμη οφείλει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μη λαμβάνει μέρος, δεν θα πρέπει να επεμβαίνει σε πολιτικές καταστάσεις και να τηρεί αυστηρώς τα πλαίσια της αποστολής του ΟΗΕ", τόνισε ο ίδιος.

"Αυτό θα σήμαινε μία νέα σύρραξη, σοβαρή και χωρίς διέξοδο", προειδοποίησε.

ΕΕ: "Πολύ ανήσυχη" κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι "πολύ ανήσυχη" για την κατάσταση στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Το Λονδίνο "καταδίκασε πλήρως" τις βιαιότητες που συνέβησαν εκεί και η Ρωσία ζήτησε να επανεξεταστεί το ζήτημα του Κοσόβου.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την τεταμένη κατάσταση στη βόρεια Μιτρόβιτσα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάι. "Εκφράζουμε τη λυπη μας για την επίθεση εναντίον της αστυνομίας του ΟΗΕ και της KFOR και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση". "Η βία είναι απαράδεκτη", συνέχισε.

Στο μεταξύ, η Βρετανία "καταδίκασε πλήρως" τις βιαιότητες στη Μιτρόβιτσα. "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις βίαιες ενέργειες που στρέφονται εναντίον προσωπικού του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ και έχουν στόχο να το εμποδίσουν να κάνει τη δουλειά του", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Καλούμε όλα τα μέρη να απορρίψουν τη βία, η βία δεν είναι προς το συμφέρον ουδενός", πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ρωσία προειδοποίησε πως μια "εξομάλυνση" της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι δυνατή παρά μόνον αν επανεξεταστεί το ζήτημα του Κοσόβου "μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

"Τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα δεν είναι αποκομμένα από τη συνολική κατάσταση στην επαρχία", αναφέρει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Καμίνιν σε ανακοίνωσή του.

"Η αύξηση της έντασης, ιδιαίτερα στους τομείς όπου κατοικούν Σέρβοι, είναι η άμεση συνέπεια της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της μη αποδοχής αυτής της παράνομης πράξης από τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο", προσθέτει.

"Δεν πρέπει να ανεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη (...) Είναι όμως φανερό πως η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί παρά μόνον αν η διαδικασία στο Κόσοβο επιστρέψει μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ώστε να βρεθεί λύση στη βάση ενός διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα", πρόσθεσε ο ρώσος εκπρόσωπος.

Η αστυνομία αποχωρεί από το βόρειο Κόσοβο

Νωρίτερα, η αστυνομική δύναμη Κοσόβου (KPS) και οι αστυνομικοί της UNMIK αποχώρησαν από το βόρειο Κόσοβο και τον έλεγχο της περιοχής αναλαμβάνει η διεθνής στρατιωτική δύναμη ( KFOR). Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Μπεσίμ Χότι, στο σερβικό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΙΜ της Γκρατσάνιτσα.

Ο κ. Χότι ανέφερε ότι διατάχτηκε η αποχώρηση της αστυνομίας διότι "τα επεισόδια λαμβάνουν επικίνδυνη τροπή, γίνεται χρήση πυροβόλων όπλων και υπάρχουν πολλοί τραυματίες".

Ο διευθυντής του σερβικού νοσοκομείου στην Μιτρόβιτσα, Βλάντιμιρ Άτζιτς, επιβεβαίωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΙΜ ότι συνεχώς φτάνουν τραυματίες. Ο κ. Άτζιτς ανέφερε ότι "από τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, 15 φέρουν σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν από θραύσματα χειροβομβίδων, βλήματα πυροβόλων όπλων, αλλά και πυρά ελεύθερων σκοπευτών".

Επεισόδια

Είκοσι Γάλλοι στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Μιτρόβιτσα με Σέρβους κατοίκους της πόλης. Οκτώ από τους στρατιώτες χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων από το Παρίσι.

Άλλοι εικοσιδύο πολωνοί αστυνομικοί της Αποστολής του ΟΗΕ (Μinuk) στο Κόσοβο τραυματίσθηκαν στη Μιτρόβιτσα σε συγκρούσεις με τον τοπικό πληθυσμό, ανακοίνωσε στη Βαρσοβία ο εκπρόσωπος της πολωνικής αστυνομίας Μάριουζ Σολοκόφσκι.

Σύμφωνα με τον Σολοκόφσκι, περίπου 50 πολωνοί αστυνομικοί, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, χειροβομβίδες και αυτοσχέδια εκρηκτικά, έξω από δικαστήριο στη Μιτρόβιτσα, από Σέρβους διαδηλωτές όταν προσπάθηκαν να τους εμποδίσουν να μπουν στο κτίριο το οποίο είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα.

Οι αστυνομικοί του ΟΗΕ δέχτηκαν πυροβολισμούς και περισσότερα από 140 άτομα τραυματίστηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον των Σέρβων που είχαν καταλάβει από την Παρασκευή δύο δικαστήρια του ΟΗΕ.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η απομάκρυνση των αστυνομικών της UNMIK από την Πρίστινα αν και θα συνεχίσουν να ελέγχουν τα σημεία εισόδου στην πόλη. Οι δυνάμεις της KFOR θα αναλάβουν την ασφάλεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τα σημερινά επεισόδια ξεκίνησαν μετά την επιχείρηση της αστυνομίας της UNMIK εναντίον Σέρβων, πρώην δικαστικών υπαλλήλων, που κατέλαβαν, την περασμένη Παρασκευή, το δικαστικό μέγαρο, ζητώντας να επιστρέψουν στην υπηρεσία απ όπου απολύθηκαν το 1999.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1455&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote