Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Μαριούπολη στη ρωσική μέγγενη, ενώ η διπλωματία υποχωρεί Εκτύπωση E-mail
20.03.22

 Παράδοση της πόλης ζητά η Μόσχα με τελεσίγραφο μερικών ωρών. Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ η δυτική διπλωματία μπαίνει σε κίνηση αυτή την εβδομάδα.

 Αδειάζει η κλεψύδρα για την πόλη στην οποία έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο δράμα από την ημέρα έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, καθώς έπειτα από μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης, ήρθε η ώρα η Μόσχα να απαιτήσει την παράδοσή της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στο Κίεβο τελεσίγραφο έως τις 5 τα ξημερώματα προκειμένου να απαντήσει γραπτώς στο αίτημα για κατάθεση των όπλων και παράδοση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα η Μόσχα υπόσχεται ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων και ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Τα σχέδια της παράδοσης

Τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για σχέδιο το οποίο προβλέπει από τις 9.30 (ώρα Μόσχας) έναρξη εκεχειρίας σε προκαθορισμένα σημεία, όταν και οι δύο πλευρές θα σηκώσουν τις σημαίες τους, κόκκινη για τη Ρωσία και λευκή για την Ουκρανία.

Μετά την επιβεβαίωση της κατάπαυσης πυρός με τηλεπικοινωνίες των δύο πλευρών, θα γίνει οργανωμένη έξοδος των Ουκρανών ενστόλων, μισθοφόρων και εθνικιστών χωρίς όπλα και πυρομαχικά. Η διαδρομή θα συμφωνηθεί με το Κίεβο. Από τις 10 έως τις 12 θα γίνει ταυτόχρονη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ανατολικά (ρωσικά κονβόι) και από τα δυτικά (ουκρανικά κονβόι), ενώ όσοι θέλουν να αποχωρήσουν για τη Ρωσία θα αναχωρούν με τα ρωσικά μέσα μεταφοράς. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη δυτική Ουκρανία. Η Μόσχα αναφέρει ότι θα περιμένει έως τις 5 το πρωί γραπτή επιβεβαίωση από το Κίεβο.

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί «ουκρανικά στρατεύματα, εθνικιστές και ξένους μισθοφόρους» να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέτουν τα όπλα, επισημαίνοντας ότι «εάν οι αξιωματούχοι του Κιέβου σας εγκαταλείψουν για ακόμη μια φορά και σας διατάξουν να πεθάνετε ως μάρτυρες, καλούμε όσους εκτιμούν τη ζωή τους, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και να καταθέσετε τα όπλα και να αποχωρήσετε ανά ομάδες».

«Καλούμε τις αρχές του Κιέβου να δείξουν σύνεση και να ακυρώσουν τις διαταγές που έχουν δώσει στους ενόπλους να θυσιάσουν τους εαυτούς τους και να γίνουν “ μάρτυρες της Μαριούπολης”» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της Ουκρανίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, περισσότεροι από 40.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και σε αυτή παραμένουν περίπου 300.000

 

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι τα στρατεύματα προχώρησαν σήμερα 12 χμλ στη Μαριούπολη και είναι κοντά στο να ολοκληρώσουν τη νίκη τους επί του «εθνικιστικού τάγματος Ντομπάς», των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής Εθνοφρουράς το οποίο συστήθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2014 στην περιοχή. 

Διάλογος κωφών και αναιμική διπλωματία

Στη σκιά των κλιμακούμενων ρωσικών επιθέσεων και του αιματοκυλίσματος οι προσπάθειες για προσέγγιση των δύο πλευρών συνεχίζονται, ωστόσο δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη διπλωματική πρόοδος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε για ακόμη μια φορά έτοιμος να συναντηθεί απευθείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο προχώρησε και σε προειδοποίηση ότι εάν η προσπάθεια αυτή αποτύχει τότε θα μιλάμε για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. 

 

Μια συνάντηση των δύο προέδρων υπάρχει στην ατζέντα εδώ και αρκετό καιρό, όμως η Μόσχα προσπαθεί να υποβαθμίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και διαμηνύει ότι ένα ραντεβού Πούτιν-Ζελένσκι θα συμβεί μόνο για οριστικοποίηση της όποιας συμφωνίας.

Επιφυλακτική, πάντως, εμφανίζεται η δίκη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι ο Βλ. Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα βήμα υποχώρησης από τις αρχικές του απαιτήσεις.

Ηγέτες και διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι το πόσο πιστευτή είναι η δέσμευση της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία και αυτή η εβδομάδα αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει στην Ευρώπη για να δώσει το παρόν τόσο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

 

Η μόνη που εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία είναι η Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναλάβει δράση για να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, να βελτιώσει το προφίλ της και να επανέλθει στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άλλωστε, έκανε λόγο για σημαντικά σημεία σύγκλισης υποστηρίζοντας ότι «οι θέσεις μεταξύ των δυο πλευρών συγκλίνουν σε σημαντικά και κρίσιμα σημεία. Ειδικά βλέπουμε ότι είναι σχεδόν απόλυτη η σύγκλιση στα τέσσερα σημεία [του σχεδίου συμφωνίας]. Μερικά θέματα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο ηγετών» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα σημεία που φαίνεται να συμφωνούν οι δυο πλευρές. 

 

Η Αγκυρα θέλει να διοργανώσει τη σύγκληση τριμερούς συνόδου των προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Εάν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης, τότε [οι πρόεδροι] σίγουρα θα συναντηθούν», είπε αφού «δεν έχουν αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα. Σήμερα βλέπουμε ότι επί της αρχής καμιά πλευρά δεν είναι αντίθετη. Ορισμένες άλλες χώρες επίσης κάνουν προσπάθειες να διοργανώσουν [τη συνάντηση] αλλά και εμείς θα είμαστε ευτυχείς να τους φιλοξενήσουμε στην Τουρκία». 

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Αγκυρα «επιθυμεί αυτή η συνάντηση να γίνει σε τριμερή μορφή», με τη συμμετοχή του Ερντογάν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί «μόνο κατόπιν αιτήματος των δυο ηγετών», όπως έγινε, είπε, και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Αττάλεια. 

 

Δέκα εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Το προσφυγικό δράμα στη χώρα μεγαλώνει, καθώς, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Φιλίππο Γκράντι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό».

 

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης κατοίκων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, πάντως, συνεχίστηκαν και σήμερα, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, να ανακοινώνει ότι σήμερα συνολικά 7.295 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, με τις τέσσερις από τις επτά προγραμματισμένες διαδρομές να λειτουργούν.

Από το σύνολο, 3.985 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης στην πόλη Ζαπορίζια. Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει περίπου 50 λεωφορεία στη Μαριούπολη τη Δευτέρα για την απομάκρυνση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε η Βέρεστσουκ.

 

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14342&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote