Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αρχιτεκτονική ασφαλείας στα μέτρα της επιθυμεί η Αγκυρα Εκτύπωση E-mail
14.03.22

 Ολα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην τουρκική ατζέντα έθεσε ξανά στο τραπέζι ο Ταγίπ Ερντογάν, με μόνη εξαίρεση το Κυπριακό και τις διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο.

 Πώς εννοεί η Αγκυρα τα βήματα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων αποτυπώνεται με ευκρίνεια στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέσα από ειλικρινή διάλογο. Τα θέματα στα οποία θα πρέπει να γίνει ειλικρινής διάλογος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράτυπη μετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Ουσιαστικά ο Τ. Ερντογάν έθεσε όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η τουρκική ατζέντα, πλην των διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του Κυπριακού.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας διάνθισε το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων με μια αναφορά στην αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ευρώπη, αρχιτεκτονική η οποία άλλαξε μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η Ελλάδα με την Τουρκία φέρουν τώρα ιδιαίτερη ευθύνη, όπως είπε, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα έχει και περιφερειακά οφέλη. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν το φιλικό κλίμα και εκτιμούν ότι η συνομιλία ήταν εποικοδομητική. Το πρακτορείο Anadolu υπογραμμίζει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με ειλικρίνεια και έμφαση στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.


Η ατζέντα αυτή αφορά τα θέματα οικονομικής συνεργασίας (στον τουρισμό, το εμπόριο κ.λπ.), ωστόσο το μείζον πρόβλημα για την Τουρκία είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. Το θέμα χρονίζει, λόγω όχι μόνο των ελληνικών και κυπριακών αντιρρήσεων αλλά και των ισχυρών επιφυλάξεων πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως και στο αίτημα της Αγκυρας για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.


Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε μια εργώδη προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Στη συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν ο Τ. Ερντογάν έθεσε θέμα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 αλλά και απεμπλοκής της αγοράς F-16. Από την Ουάσινγκτον έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρέπεμψε για τα αεροσκάφη στις αποφάσεις του Κογκρέσου, ενώ ως προς τις κυρώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε το Σάββατο ότι παραμένουν σε ισχύ καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς το ρωσικό οπλικό σύστημα.

Σήμερα στην Αγκυρα θα μεταβεί ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολ. Σολτς. 


Στη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν η ατζέντα είναι ανοιχτή και εκτός του Ουκρανικού αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Στο διμερές επίπεδο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εξοπλιστικά προγράμματα και ειδικότερα στην αγορά 6 υποβρυχίων Τ-214 από την Τουρκία. Μετά τις αντιρρήσεις των Πρασίνων, η συμφωνία έχει παγώσει άτυπα και δεν είναι ακόμα σαφές από το Βερολίνο εάν θα προχωρήσει ή θα επανεξεταστεί από την ομοσπονδιακή Βουλή, που έχει και τον τελευταίο λόγο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.

 Efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14337&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote