Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
#LIVE: Τραμπ ή Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν για τον επόμενο «Πλανητάρχη» Εκτύπωση E-mail
03.11.20

Οι πολίτες των ΗΠΑ προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθεί από κοντά.

 

Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Οι ψηφοφόροι αναμένεται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο με βάση τα προγράμματα τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας (οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους 230.000 νεκρούς) και της νέας οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα. Ο Τραμπ υποστηρίζει πως «θα γράψουμε ξανά ιστορία», ενώ ο Μπάιντεν εκτιμά ότι οι Δημοκρατικοί οδεύουν σε μια μεγάλη νίκη.


  • Ο Μπάιντεν λογίζεται ως φαβορί για την επικράτηση όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με τον Τραμπ να έχει χάσει έδαφος λόγω των (μη) μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μπάιντεν σε τέσσερις πολιτείες εξανεμίστηκε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης
  • Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να  έχει στο πλευρό του τουλάχιστον 270 εκλέκτορες.
  • Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη σε επτά πολιτείες έχουν ψηφίζει περισσότεροι σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016.
  • Οι Αμερικανοί εκτός από πρόεδρο σε πολλές πολιτείες ψηφίζουν και για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί θα έχουν υπό τον έλεγχο τους την πολιτική σκηνή της χώρας.
  • Δεν αναμένονται ξεκάθαρα αποτελέσματα μέσα στην Τετάρτη, καθώς σε αρκετές πολιτείες οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν αφού έχουν κλείσει οι κάλπες.
  • Φόβοι για επεισόδια ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο πλευρών. Μεγάλες επιχειρήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν «αμπαρώσει» τα κτήρια τους


Τραμπ: Τουλάχιστον 22.000 ψευδείς ή παραπλανητικοί ισχυρισμοί από την αρχή της θητείας του

Μέχρι και τις 27 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει προβεί σε 22.247 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς από την αρχή της θητείας του (1,316 ημέρες), σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Washington Post. 


Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται και η ένταση των παραπλανητικών ισχυρισμών του μέχρι και δύο μήνες πριν τις εκλογές.



Μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην ουρά για να ψηφίσουν στέλνει ο Μπάρακ Ομπάμα, τονίζοντας πως «εάν βρίσκεστε στην ουρά την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, έχετε δικαίωμα να ψηφίσετε. Μείνετε στην ουρά όση ώρα χρειαστεί», ενώ δίνει έναν τηλεφωνικό αριθμό με τον οποίο μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει.


Αμφίρροπη η μάχη στο Κεντάκι - Προβάδισμα Τραμπ στην Ιντιάνα

Με το 12% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί στο Κεντάκι, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 50% των ψήφων και ο Τραμπ το 47%. Στην Ιντιάνα, με το 4% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 65% και ο Μπάιντεν το 32%.

 


Αμφίρροπη η μάχη στο Κεντάκι - Προβάδισμα Τραμπ στην Ιντιάνα

Με το 12% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί στο Κεντάκι, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 50% των ψήφων και ο Τραμπ το 47%. Στην Ιντιάνα, με το 4% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 65% και ο Μπάιντεν το 32%.


Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης τα αποτελέσματα στη Τζόρτζια

Ο γραμματέας της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, δήλωσε στο δίκτυο NBC ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρες ΗΠΑ) θα έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι. Η πολιτεία της Τζόρτζια δίνει στον νικητή 16 μεγάλους εκλέκτορες. Ο Τραμπ είχε κυριαρχήσει στις εκλογές του 2016, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν πως ο Μπάιντεν θα διεκδικήσει στα ίσια την πολιτεία


 
Έκλεισαν οι κάλπες σε Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Βερμόντ και Βιρτζίνια


Καθυστέρηση και στη Βόρεια Καρολίνα μετά από παράταση σε κάποια εκλογικά κέντρα


Ιδιαίτερα αισιόδοξος ο Τραμπ για το αποτέλεσμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα μέσω μηνύματος στο twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά σε ολόκληρη τη χώρα. Σας ευχαριστώ!».


«Διαλέγουμε την ελπίδα απέναντι στον φόβο»

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στη Φιλαδέλφεια και μιλώντας στους υποστηρικτές του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν καλούνται απλά να επιλέξουν καινούργιο πρόεδρο, αλλά καλούνται «να διαλέξουν την ελπίδα απέναντι στον φόβο» και «να διαλέξουν την αλήθεια αντί των ψεμάτων».


www.thepressproject.gr

 


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13895&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote