Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τι προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας για το έγγραφο του ΝΑΤΟ και τις αιφνιδιαστικές δηλώσεις Στόλτε Εκτύπωση E-mail
03.09.20

Τι προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας για το έγγραφο του ΝΑΤΟ και τις αιφνιδιαστικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ  - Media «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ωστόσο σημειώνουν ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει έγγραφο από την πλευρά της Συμμαχίας.

 

Λίγο πριν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε εξελίξεις στα ελληνοτουρκιά.


Συγκεκριμένα, ο Νορβηγός πολιτικός ανέφερε ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο, για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για να καθιερώσουν μηχανισμούς αποτροπής περιστατικών και «ατυχημάτων» στην ανατολική Μεσόγειο.
 

Διαψεύδει η Αθήνα

Από την πλευρά της η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
 
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
 

Το δημοσίευμα του «Βήματος»

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις, δεν φαίνεται, σύμφωνα με το «Βήμα» να καλύπτει σε αυτή τη φάση τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σχετικά με την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Αθήνα έκρινε, σε πρώτη φάση και όταν εκδηλώθηκε αρχικά η σκέψη Στόλτεμπεργκ, ότι δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει αμέσως την πρωτοβουλία του. Είναι επίσης σαφές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι υπάρχει κινητοποίηση από συγκεκριμένες πηγές εντός ΝΑΤΟ (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, ίσως και άλλες).


Ο κ. Στόλτεμπεργκ έσπευσε όμως να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.


«Σφήνα» από Ρωσία: Χρειάζεται «πολιτικός» διάλογος

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
«Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.


www.topontiki.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13842&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote