Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το «Μεγάλο Παιχνίδι» Εκτύπωση E-mail
03.03.08
Η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου επανατοποθέτησε το κρίσιμο θέμα των συνόρων (όχι μόνο στα Βαλκάνια),  υπονόμευσε τη διεθνή νομιμότητα, δίχασε την Ευρωπαϊκή Ενωση και προκάλεσε την αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας με άγνωστη ακόμη κατάληξη και συνέπειες.

Μέχρι στιγμής, η ένταση είναι ελεγχόμενη, όμως οι επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα δεν είναι προδιαγεγραμμένες.

Ολες οι προοπτικές είναι στο τραπέζι, αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλοι οι παίκτες κατανοούν ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες, το τοπίο αντί να ξεκαθαρίζει περιπλέκεται. Δεν είναι μόνο η αλληλεπίδραση που ασκεί το Κόσοβο στα ανοιχτά θέματα της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας, της κοιλάδας του Πρέσεβο και του Σαντζάκ (αλβανικός και μουσουλμανικός θύλακας, αντίστοιχα, στη Σερβία).

Νέοι παράγοντες που δεν είχαν προσμετρηθεί, αναδύονται μέσα στο θολό τοπίο.

Η έκκληση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μιτρόβιτσα όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο, οι φραστικές απειλές που εκτόξευσε κατά του ΝΑΤΟ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες και η προνομιακή σχέση σε όλα τα επίπεδα που αναπτύσσουν Μόσχα και Βελιγράδι, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι Ρώσοι στα Βαλκάνια όχι ως σύμμαχοι της KFOR, όπως ήταν μέχρι το 2003, που αποχώρησαν, αλλά ως αντίπαλοι.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει αν η Μόσχα θέλει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση και αν θα κάνει την έκπληξη, να στείλει δηλαδή στρατεύματα στη Μιτρόβιτσα, ή αν αυτό το σενάριο αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, η ηγετική επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι ο διάδοχος του Πούτιν στην προεδρία και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανέδειξε και μια νέα πτυχή στην αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής και τον στρατηγικό ρόλο του Κοσσυφοπεδίου στο αποκαλούμενο «Μεγάλο Παιχνίδι».

Πρόκειται για την αδυσώπητη μάχη που δίνουν Μόσχα και Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της Κ. Ασίας και του Καυκάσου και των δικτύων μεταφοράς τους προς την Ευρώπη.

Ο Μεντβέντεφ υπέγραψε με τον Κοστούνιτσα συμφωνία για να περάσει από σερβικό έδαφος ο αγωγός South Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom στη Δυτική Ευρώπη.

Ο αγωγός των Αμερικανών

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί προωθούν τον αγωγό ΑΜΒΟ, που θα δίνει διέξοδο στο αζέρικο και δυτικών συμφερόντων πετρέλαιο μέσω Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Αδριατική.

Ο αγωγός είχε σχεδιαστεί ήδη από το 1995 και τον Απρίλιο του 1999, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι, ο βρετανός διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, στρατηγός Μίκαελ Τζάκσον, είχε δηλώσει στην ιταλική εφημερίδα «Sole 24 Ore», ότι «θα παραμείνουμε (στρατιωτικά) στην περιοχή επί μακρόν γιατί πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων προς την Ευρώπη».

Παράλληλα, ο τότε υπουργός Ενέργειας του Κλίντον, Μπιλ Ρίτσαρντσον, είχε υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η παράκαμψη των υπό ρωσική επιρροή αγωγών και η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Ο Ρίτσαρντσον είχε επισημάνει τον κομβικό ρόλο ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σε αυτό το σχέδιο.

Την ίδια περίοδο και πριν ακόμη τελειώσει η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο Κόσοβο, «που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής». Ετσι δημιουργήθηκε το στρατόπεδο Μπρόντστιλ, η μεγαλύτερη σε έκταση στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που κατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το Μπρόντστιλ εποπτεύει τον ενεργειακό «διάδρομο νούμερο 8», απ' όπου διέρχεται ο αγωγός ΑΜΒΟ.

Αντίθετα απ' ό,τι γράφεται ως φημολογία, το Κόσοβο δεν έχει πετρέλαιο. Αποτελεί όμως στρατηγικό σημείο ελέγχου της διακίνησής του προς την Ευρώπη. Και είναι καθαρό πλέον, μετά και την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι, πως το «Μεγάλο Παιχνίδι» επηρέασε μεταξύ άλλων την απόφαση για τη μονομερή ανεξαρτησία της Πρίστινα που δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.


enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1367&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote