Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κοινό μέτωπο για όνομα με εξαίρεση το ΛΑOΣ Εκτύπωση E-mail
01.03.08
 Πρόσκληση να συναινέσει σε μια σύνθετη και για όλες τις χρήσεις ονομασία και μάλιστα με γεωγραφικό κατά προτίμηση προσδιορισμό, απηύθυνε χτες από τη Βουλή στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας αυστηρά ότι αν επιμείνει στη σημερινή αδιάλλακτη στάση της για διπλή ονομασία, «δε θα υπάρξει έδαφος στη φιλοδοξία για συμμετοχή στο ΝΑΤO και την ΕΕ».  

 Με γλώσσα ασυνήθιστα σκληρή, καθώς μοναδική παραφωνία στο μέτωπο της εθνικής ενότητας αποτελεί ο ΛΑOΣ, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε εμμέσως στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας και υπογράμμισε εμφατικά:

«Εχουμε ενημερώσει για τις θέσεις μας. Από τη γραμμή που χαράξαμε δεν κάνουμε βήμα πίσω! Η σειρά των ονομάτων δεν είναι εξαντλητική, ούτε δεσμευτική.

 Καθαρή και βιώσιμη λύση δεν είναι αυτή που θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη! Δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση». 

 «Δε χαμηλώνουμε τον πήχη» 

 Ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε μάλιστα προς Oυάσινγκτον και Βρυξέλλες, οι οποίες τα προηγούμενα 24ωρα αποσαφήνισαν ότι το βέτο δεν είναι αποδεκτή λύση, ότι η Ελλάδα έχει εργαλεία στα χέρια της τα οποία, αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει η άλλη πλευρά, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει. Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Δε χαμηλώνουμε τον πήχη! Ανεβάζουμε την πίεση για κοινά αποδεκτή λύση. Και έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν χτίζονται συμμαχικές και εταιρικές σχέσεις πάνω σε τέτοιες εκκρεμότητες.

 Η εμμονή στην αδιαλλαξία του γειτονικού κράτους θα κλείσει το δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤO και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα διατηρήσουμε αλώβητο το εύρος των χειρισμών μας. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε τα μέσα που θα διαθέτουμε». 

 Ασφυκτικό πλαίσιο  

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου ξεκίνησαν χτες οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ιδιαίτερα ότι «η χρονική αλληλουχία των πραγμάτων, δεδομένου ότι επίκειται η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤO τον προσεχή Απρίλιο, δείχνει τον κρίσιμο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων». 

 Στο πλαίσιο αυτό, αφενός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν ομοψυχία και αποφασιστικότητα, ενώ αφετέρου απηύθυνε πρόσκληση στη γείτονα χώρα, να εγκαταλείψει τον παρωχημένο αλυτρωτισμό και την αδιαλλαξία της για αμοιβαία αποδεκτή λύση.  

Μήνυμα με αποδέκτες 

 Στον πρόεδρο του ΛΑOΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος προκάλεσε τη συζήτηση, ο κ. Καραμανλής φρόντισε απαντώντας να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, συνιστώντας να προταχθεί το εθνικό συμφέρον και η βούληση προσφοράς στην πατρίδα. Oπως είπε, η σεναριολογία και το κλίμα εσωστρέφειας δεν προσφέρουν.  Oταν ο κ. Καρατζαφέρης με πυκνές αναφορές σε προηγούμενες δηλώσεις των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, τον κάλεσε να πει «όχι», επειδή, όπως είπε, «η Ιστορία δεν γράφεται από Νενέκους αλλά από εκείνους που λένε “όχι”», ο πρωθυπουργός απάντησε αυστηρά: «Oσον αφορά τα περί δημοψηφισμάτων, η κυβέρνηση και η Βουλή δεν είναι θεσμοί περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού και έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι σε όλους τους Ελληνες να χειριζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλα τα θέματα». 

 Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις... 

 Oταν ο αρχηγός του ΛΑOΣ κατά την προσφιλή του συνήθεια του αφιέρωσε στο τέλος το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, αναφερόμενος και στην πρόσφατη επιστολή του, «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», ο κ. Καραμανλής δήλωσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του: «Η σεναριολογία και το κλίμα εσωστρέφειας δεν προσφέρουν, όπως και οι κορόνες, που θυσιάζουν το μέλλον για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».  

Παράλληλα, απευθυνόμενος και στο εσωκομματικό ακροατήριο, ειδικά της Μακεδονίας, προκειμένου να αποσοβήσει τυχόν φυγόκεντρες τάσεις, τελείωσε την ομιλία του λέγοντας εν μέσω ζωηρών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του: «Πατριωτισμός δεν είναι τα εύκολα, τα ανέξοδα και μεγάλα λόγια που οδηγούν τελικά την πατρίδα σε πιο δύσκολες θέσεις. Είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα. Και πάντως με πλήρη συναίσθηση ιστορικής ευθύνης». 

Αγγελιοφόρος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1354&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote