Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ολα για την «άλωση» του Ζαπ Εκτύπωση E-mail
28.02.08
Με δυσκολίες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ. Χθες το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν άλλοι δύο Τούρκοι στρατιώτες, δίχως να δώσει όμως στοιχεία για τις απώλειες του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί λόγω καιρικών συνθηκών. Με τους χθεσινούς δύο, ο συνολικός αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την αρχή των επιχειρήσεων έχει ανέλθει στους 19. Το επιτελείο δεν έδωσε στοιχεία για τις απώλειες του ΡΚΚ, αλλά σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν», με τις χθεσινές απώλειες ο συνολικός αριθμός των νεκρών από πλευράς ΡΚΚ έχει ανέλθει στους 192.
Στόχος, το Ζαπ

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο μεγάλο στρατόπεδο Ζαπ. Ηδη η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε ανατινάξει μία από τις γέφυρες που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του ΡΚΚ από και προς το στρατόπεδο Ζαπ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χθες ανέφεραν ότι παρά τις καιρικές συνθήκες έχει περικυκλωθεί το στρατόπεδο και οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Η «άλωση» του στρατοπέδου θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ΡΚΚ και το αμέσως προηγούμενο βήμα για τον κύριο στόχο, που είναι οι θέσεις του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Βαγδάτη, ενώ τόνισε πως ισχύει η πρόταση επίσκεψης που απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο του Ιράκ, Τζελάλ Ταλαμπανί. Ο Μπαμπατζάν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης. Ο Τούρκος υπουργός, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα εφαρμογής δέσμης μέτρων, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για το κουρδικό ζήτημα, είπε πως αυτό είναι μια μεγάλη διαδικασία και δεν μπορούν να αναφερθούν λεπτομέρειες.

Αντιδρά η Βαγδάτη

Οι αντιδράσεις, πάντως, από ιρακινής πλευράς συνεχίζονται. Χθες η κυβέρνηση της Βαγδάτης κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα στρατόπεδά της, χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή «παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ». Κάλεσε, επίσης, την Αγκυρα σε διάλογο με τη Βαγδάτη.

Τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης ζήτησε χθες και το βορειοϊρακινό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ δεν υποστήριξαν ποτέ το ΡΚΚ.

Η συζήτηση τώρα στην Τουρκία αρχίζει να παίρνει τη μορφή του ερωτήματος αν η πολιτική εξουσία θα υποκύψει στις πιέσεις για σύντομη επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ. Ηδη η αντιπολίτευση ζητεί ολοκλήρωση της επιχείρησης μέχρι τέλους, τονίζοντας ότι αν αποχωρήσουν τώρα οι τουρκικές δυνάμεις, θα προκληθεί μεγάλο ζήτημα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1342&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote