Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αγωγή Σερβίας κατά ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
27.02.08

Αγωγή κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αναγνώριση εκ μέρους της Ουάσιγκτον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, προτίθεται να καταθέσει η Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

«Δεδομένου ότι η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε το ψευδοκράτος του Κοσόβου η Σερβία θα καταθέσει αγωγή» στο Διεθνές Δικαστήριο, ανακοίνωσε μέσω του πρακτορείου ΒΕΤΑ ο Μπράνισλαβ Ριστιβόγεβιτς.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ακυρώσουν την παράνομη απόφασή τους εμείς θα προσφύγουμε σε όλα τα διεθνή δικαστήρια», τόνισε ο Ριστιβόγεβιτς.

Ο αγωγός "Νότιο Ρεύμα" στήριξη της Σερβίας

Ως πράξη στήριξης της Σερβίας από πλευράς Ρωσίας περιέγραψε το φαβορί των ρωσικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, την ένταξη της Σερβίας στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream).

«Είναι στοιχείο της υποστήριξής μας, ηθικής, έμπρακτης και οικονομικής, σ’ ένα κράτος, το οποίο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, το οποίο δυστυχώς, λόγω της θέλησης άλλων χωρών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση ως ενιαίο εδαφικό σύνολο και η κυριαρχία του έχει απ’ αυτήν την άποψη κλονιστεί, καθώς λαμβάνονται μέτρα για το μοίρασμά του σε κομμάτια», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβιέντεφ, η ρωσική θέση για το ζήτημα του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει και παραμένει «κατηγορηματικά αντίθετη στην πράξη μονομερούς αναγνώρισης του Κοσόβου», η οποία έρχεται σε σύγκρουση «με το υπάρχον σύστημα διεθνούς δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και σειρά άλλων διεθνών Συνθηκών».

"Ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου"

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι προειδοποίησε σήμερα τη Σερβία να μη διανοηθεί να πειράξει ούτε μία ίντσα του νέου κράτους.

"Κατανοούμε και σεβόμαστε ειρηνικές αντιδράσεις, εγγυημένες από το νόμο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου", δήλωσε ο Θάτσι, ένας πρώην στρατιωτικός διοικητής του UCK.

"Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να αγγίξει ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου", είπε ο Θάτσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ράτσακ, όπου οι σερβικές δυνάμεις είχαν διαπράξει μία ομαδική σφαγή 40 περίπου αλβανών κατοίκων στις 15 Ιανουαρίου του 1999, πριν επέμβει το ΝΑΤΟ και εκδιώξει τα σερβικά στρατεύματα.

Ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διοικεί τμήματα του Κοσόβου όπου "νομοταγείς πολίτες" θεωρούν το Βελιγράδι ως νόμιμη αρχή.

Σήμερα εξάλλου ο σέρβος υπουργός Οικονομικών Μλάντιαν Ντίνκιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα σταματήσει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους του Κοσόβου τώρα που το έδαφος αυτό αποσχίσθηκε από την υπόλοιπη χώρα και αντ' αυτού θα δαπανήσει τα χρήματα υπέρ των σερβικών κοινοτήτων που ζουν εκεί.

Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999, συνέχισε όμως να αποπληρώνει το χρέος της επαρχίας της δαπανώντας περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τη διεκδίκησή της επί της περιοχής αυτής.

Ο Ντίνκιτς, φιλελεύθερος υπουργός στην κυβέρνηση που κυριαρχείται από τους εθνικιστές του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές να σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος, εφόσον το Κόσοβο έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του.

"Υπό τις συνθήκες αυτές, τα χρήματα των σέρβων φορολογουμένων θα πηγαίνουν στους Αλβανούς...Αυτό είναι τρελλό", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 10.000 Σέρβοι της Βοσνίας διαδήλωσαν στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας (RS), καταγγέλλοντας την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, αλλά και διεκδικώντας την απόσχιση της δικής τους κρατικής οντότητας, κατά τα ίδια πρότυπα.

Μειώνεται η δραστηριότητα ξένων επενδυτών στη Σερβία

Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τις δραστηριότητές τους στην Σερβία εξαιτίας των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την (μονομερή) ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα, από το σερβικό υπουργείο Οικονομίας.

"Τούτη την ώρα, οι ξένοι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν, την Σερβία, ως παράδεισο για τις επενδύσεις τους" (...) "δεν πρόκειται για κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αλλά από την άλλη ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την τάση, ούτε βέβαια να την υποτιμήσουμε", προστίθεται στην επίσημη σερβική ανακοίνωση.

"Παρατηρούμε στη διάρκεια της εβδομάδας ότι επιβραδύνονται οι επενδυτικές δραστηριότητες ή ακόμα, ότι καταγράφονται και πωλήσεις γαιών στη σερβική επικράτεια, ενώ ακυρώθηκε και μία επίσκεψη στο Βελιγράδι μιάς αντιπροσωπείας της "Τζένεραλ Μότορς".

"Επίσης το δηνάριο κάνει απότομες συναλλαγματικές διακυμάνσεις και το χρηματιστήριο Βελιγραδίου διέρχεται κρίση", αναφέρεται εξάλλου στην ίδια επίσημη ανακοίνωση, που τελειώνει με την παρατήρηση ότι "όλη αυτή η κατάσταση, οπωσδήποτε δεν πρέπει να παραταθεί".

Την 17η Φεβρουαρίου διαδηλώσεις στο Βελιγράδι για τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κόσοβο απέληξαν σε σφοδρές βιαιότητες των διαδηλωτών κατά πρεσβειών κρατών, που οι κυβερνήσεις τους δηλώνουν πρόθεση αναγνώρισης του Κοσόβου. Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός ήταν ένας νεκρός και περίπου 100 τραυματίες.

Αναγνώριση και από την Πολωνία

Η πολωνική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου κατά την διάρκεια της σημερινής συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

"Η Πολωνία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου(..)και ελπίζουμε ότι η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει μία από τις λίθους στην πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε.

Ομως ο υπουργός τόνισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες αυτονομιστικές βλέψεις σε άλλες περιοχές.

Ο Σικόρσκι είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα,την επομένη της ανακοίνωσης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου,στις 17 Φεβρουαρίου,ότι η Πολωνία θα αναγνώριζε το νέο κράτος.Αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να καθυστερήσει την ανακοίνωση εξαιτίας της αντίθεσης του συντηρητικού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.Ο τελευταίος τόνισε ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αναγνώριση αλλά θα συμμορφωθεί με την απόφαση της κυβέρνησης.Οι ΗΠΑ και οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ,με εξαίρεση την Ισπανία,έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο.


e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1337&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote