Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ράπισμα ΗΠΑ σε Τουρκία για τα F-35 - Οι προκλήσεις και το ενδεχόμενο νέων ευρω-κυρώσεων Εκτύπωση E-mail
18.07.19

Ράπισμα ΗΠΑ σε Τουρκία για τα F-35 -  Οι προκλήσεις και το ενδεχόμενο νέων ευρω-κυρώσεων Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες, σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε νέο ράπισμα κατά του Ερντογάν, διαμηνύοντας πως είναι αδύνατο να δοθούν τα μαχητικά F-35, στο βαθμό που η Τουρκία έχει λάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος, υπάρχει ο φόβος υποκλοπής των προηγμένων χαρακτηριστικών του εν λόγω μαχητικού.


Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ζήτησε ξεκάθαρη στάση από τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην επαύριο της  επιβολής των κυρώσεων light σε βάρος της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, την ώρα που η Μόσχα αντέδρασε έντονα στις αποφάσεις της ΕΕ.

 

Πάντως, το αυτί της Άγκυρας δεν φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα, με τη γειτονική χώρα να στέλνει μήνυμα ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στο σχέδιό της για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δημοσιεύοντας μάλιστα τις πρώτες φωτογραφίες από το γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ανοιχτά της Κύπρου.

 

Νέο ράπισμα Τραμπ σε Ερντογάν για τα F-35

 

Έπειτα από την ανακοίνωση της διακοπής συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών F-35, σήμερα ο Λευκός Οίκος εξειδίκευσε τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση. Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία διαμήνυσε πως στο βαθμό που η Τουρκία θα λάβει τους S-400, δεν γίνεται να παραλάβει και τα προηγμένα μαχητικά. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων», ανέφερε η ανακοίνωση.

 

«Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν (τη συμμετοχή) της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα», δήλωσε η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία.

 

Δένδιας σε Πομπέο: Πάρτε ξεκάθαρη θέση

 

Με την κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να κορυφώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και ζήτησε από τις ΗΠΑ να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.


 

Στον απόηχο των χλιαρών διαμαρτυριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της τουρκικής στάσης έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσει μια ξεκάθαρη στάση που θα εκφράζει με καθαρό τρόπο την στήριξη απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής στάσης.

 

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις από Γερμανία και Ρωσία

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως τα μέτρα ήταν περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα. Ωστόσο το Βερολίνο, δια του αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις:  «Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα. Αυτά τώρα εφαρμόζονται. Θα συνεχίσουμε να πάνω σε αυτή τη βάση να καθιστούμε σαφή τη στάση μας έναντι της Τουρκίας».

 

Η Τουρκία ωστόσο έλαβε τη στήριξη του όψιμου συμμάχου της, της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε αναφανδόν κατά των κυρώσεων. Ειδικότερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες. Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».

 

Η τουρκική απάντηση στα μέτρα της ΕΕ

 

Πάντως η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις της, δημοσιεύοντας μάλιστα τις πρώτες φωτογραφίες από το γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ανοιχτά της Κύπρου.

 

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο IHA που έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, το πλοίο φαίνεται από μακριά να διεξάγει τις παράνομες εργασίες του ανοιχτά της Καρπασίας, κοντά στο Ριζοκάρπασο, περίπου 8 ναυτικά μίλια από την παραλία «Χρυσή Ακτή».

 

Υπενθυμίζεται ότι σε μια πρώτη αντίδραση στις κυρώσεις, Τρίτη, Τούρκοι υπουργοί είχαν ανακοινώσει ότι θα σταλεί και τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, το Ορούκ Ρέις, το οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.


www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13061&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote