Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Για το μεταναστευτικό απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση» Εκτύπωση E-mail
05.04.19

«Για το μεταναστευτικό απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση» Η προσφυγική κρίση και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ε.Ε. αλλά και το Brexit συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

 

Σε δηλώσεις που έκαναν, μετά τη συνάντηση, και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάληψης δράσης για να μην επαναληφθεί μια μεγάλη προσφυγική κρίση αλλά μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος, καθώς και στην ανάγκη η Ε.Ε. να προσέξει ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit.

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις κρίσιμες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που θα συζητηθεί τον Ιούνιο αλλά και για τις ανάγκες πολιτικής και κοινωνικής σύγκλισης.

 

«Για εμάς οι χώρες σας είναι μοντέλο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές και θεωρούμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να συγκλίνουν προς τα πάνω», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συζήτησαν εκτενώς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και πως επανέλαβε ότι για την Ελλάδα που συνεχίζει να δέχεται πολλούς μετανάστες θα πρέπει να είναι σημαντική η ενίσχυση της επανεγκατάστασης και η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

 

Επίσης, συζήτησαν και για τη FRONTEX, στην οποία η Δανία συνεισφέρει αρκετά, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «είναι μια χώρα που στηρίζει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και που παρότι βρίσκεται μακριά απ' το πρόβλημα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθούν και οι χώρες υποδοχής και οι χώρες προέλευσης».

 

 

 

Σε ό,τι αφορά το θρίλερ του Brexit, ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε λέγοντας πως «προσπαθήσαμε να κάνουμε ο ένας τον άλλο σοφότερο για το τι γίνεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο» και ότι «αισθανόμαστε ολίγον έκπληκτοι» για την αδυναμία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία να καταλήξει σε συμφωνία. Όπως επισήμανε, όμως, κοινή μας εκτίμηση είναι ότι πρέπει μέχρι τελευταία στιγμή να προσπαθήσουμε να μην υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία.

 

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον Δανό ομόλογό του για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τη δημιουργία αξόνων συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή, σε χώρες στο Βορρά και στο Νότο, κάνοντας ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών.

 

«Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε.

Απ' την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν έκανε λόγο για μια «πολύ ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συζήτηση» και τόνισε την ανάγκη για συνεργασία παρόλο που «οι χώρες μας είναι διαφορετικές όπως και οι πολιτικές μας οικογένειες».

 

 

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι Βρετανοί πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να συνεργαστούν» και ότι «εμείς πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή για να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit».

 

 

Επίσης, συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, μιλώντας για «ιστορική προσπάθεια» και «πολιτικό θάρρος».

 

Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για την αναγνώριση της συμβολής της Δανίας στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως είναι μεταξύ των τριών χωρών που έχουν συνεισφέρει περισσότερο και πως έχει συμβάλει με 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σύστημα ασύλου ώστε να αποφύγουμε μια νέα μεταναστευτική κρίση.

 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12825&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 05.04.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote