Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Ντροπή σας για Κόσοβο και Β. Κύπρο» Εκτύπωση E-mail
15.02.08
Οξύτατη φραστική επίθεση εναντίον της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, με αφορμή τις εξελίξεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ντρέπονται για την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που χρησιμοποιούν σε σχέση με Κύπρο και Κοσσυφοπέδιο.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου δήλωσε χθες κατηγορηματικώς ότι είναι «ανήθικο και παράνομο» να αναγνωριστεί τυχόν μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι χώρες που υποστηρίζουν τέτοια κίνηση θα πρέπει να ντρέπονται, είπε. «Θα επιμείνω πάλι ότι θεωρούμε πως η υποστήριξη σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ανήθικη και παράνομη. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε θα μπορούσε να προσβάλει οποιονδήποτε, αλλά επί 40 χρόνια η βόρεια Κύπρος έχει πρακτικά ανεξαρτησία. Γιατί αυτή δεν την αναγνωρίζετε; Δεν ντρέπεστε, Ευρωπαίοι, που έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;», είπε σε έντονο ύφος. «Από αυτή την άποψη έχουμε την ίδια προσέγγιση τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στο πρόβλημα του Κοσόβου», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει σχετικό ψήφισμα πως η Σερβία δικαιούται εδαφική ακεραιότητα και οφείλουμε να καθοδηγούμαστε με αυτό... Πρέπει να είναι ενιαίο κράτος και υποστηρίζουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων».

«Δεν πιθηκίζουμε...»

Ο Πούτιν δήλωσε κατηγορηματικώς ότι το επιχείρημα της Δύσης πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ειδική περίπτωση είναι «ψέμα». Τόνισε ότι η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες περιοχές που θέλουν να αυτονομηθούν. «Εχουμε την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία, την Υπερδνειστερία και αυτοί λένε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ειδική περίπτωση; Δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες εκεί και όλοι το καταλαβαίνουν τέλεια».

Ο ίδιος μάλιστα επέμεινε ότι η Ρωσία έχει έτοιμο ένα σχέδιο σε περίπτωση που η Δύση αναγνωρίσει το Κόσοβο. «Δεν θα μιμηθούμε τη συμπεριφορά τους (της Δύσης). Αν κάποιος λάβει μια ανόητη, άνομη απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε παρόμοια... Δεν θα πιθηκίσουμε τη συμπεριφορά τους, αλλά φυσικά αυτό θα είναι σήμα για μας και θα αντιδράσουμε σε τέτοια συμπεριφορά από τους εταίρους μας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας. Εχουμε έτοιμο σχέδιο και ξέρουμε τι θα πράξουμε», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ανάψει, τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, το πράσινο φως για την αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης από δικαστικούς και αστυνομικούς που θα αναλάβει την επίβλεψη της κατάστασης στο Κόσοβο.
Ετοιμη η ευρω-δύναμη

Οι 27 έχουν αποφασίσει ομοφώνως πλην Κύπρου (απείχε) να προχωρήσει σιωπηρώς όλη η διαδικασία. Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνει εκ των προτέρων την επικείμενη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενέργεια που «παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». Ρωσία και Σερβία ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εν όψει της ανακήρυξης και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η συνεδρίαση γιατί το θέμα έχει εγκαταλείψει το κτήριο του ΟΗΕ. Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ταπείνωσή της από ένα κράτος - μαριονέτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι διαβουλεύεται με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ).
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1275&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote