Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Επεισόδια στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο διακόπτει τις σχέσεις με Κολομβία Εκτύπωση E-mail
23.02.19

Επεισόδια στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο διακόπτει τις σχέσεις με Κολομβία Σε οριακό σημείο η κατάσταση στη Βενεζουέλα με την ένταση να έχει μεταφερθεί στα συνοριακά περάσματα με Βραζιλία και Κολομβία και την ανθρωπιστική βοήθεια να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν συγκρούσεις και επεισόδια σε κομβικά συνοριακά περάσματα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και την Κολομβία, με αφορμή τα οχήματα με την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προαναγγείλει εδώ και ημέρες ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γουαϊδό.  

Στο πλαίσιο αυτό, έχει στηθεί ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των συμμάχων της (ΗΠΑ, Κολομβία, Χιλή κ.α.), με στόχο την περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών και την άσκηση πίεσης προς τον στρατό της Βενεζουέλας, ο οποίος έχει «σφραγίσει» τα συνοριακά περάσματα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.


Είχε προηγηθεί το γεγονός ότι 11 στρατιωτικοί και 2 αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Σημειώνεται ότι τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να εμποδισθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του.

Σύμφωνα με μέσα της Κολομβίας, ο Γουαϊδό έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παράσχει αμνηστία σε εκείνους που θα λιποτακτήσουν από τον στρατό της Βενεζουέλας.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

 

Συγκρούσεις και αιματηρά επεισόδια

 

Ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στην γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, σύμφωνα με βίντεο ασφαλείας που στάλθηκε από πηγή της κολομβιανής κυβέρνησης.


Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια τυλίχθηκαν στις φλόγες από τα δακρυγόνα που ρίχθηκαν, σύμφωνα με βίντεο από τοπικά ΜΜΕ. 

Τις τελευταίες ώρες το σχέδιο της αντιπολίτευσης της χώρας, σε συνεργασία με τις αρχές της Κολομβίας, είναι τα φορτία της ανθρωπιστικής βοήθειας να εκφορτωθούν στην κολομβιανή πλευρά των συνόρων και να μεταφερθούν εντός Βενεζουέλας με τα χέρια μέσω μίας «ανθρώπινης αλυσίδας».

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές ότι έως και τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στην πόλη της Σάντα Έλενα ντε Ουαρενέν. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ανακοίνωσε μέσω Twitter πως το πρώτο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ έχει περάσει τα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα και είναι καθ΄οδόν.


«Η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βενεζουέλα με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο προκειμένου να σωθούν ζωές», δήλωσε ο Γκουαϊδό από τη συνοριακή πόλη Κούκουτα της Κολομβίας.

Το πρακτορείο Reuters, πάντως, μεταδίδει, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι το φορτίο βρίσκεται μεν στο έδαφος της Βενεζουέλας, όμως δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να σταθούν δίπλα στα φορτηγά ώστε να τα προστατεύσουν, αλλά και να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις δυνάμεις του στρατού της Βενεζουέλας που φυλάσσουν τα συνοριακά περάσματα. 


«Σφράγισε» τα περάσματα το Καράκας

 

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες η παρουσία των μπολιβαριανών ενόπλων δυνάμεων στα συνοριακά περάσματα με Βραζιλία και Κολομβία είναι ενισχυμένη με τον στρατό να έχει σφραγίσει τα βασικά σημεία προσέλευσης.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα.

Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια.

Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία) έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.

Το Καράκας έχει κατηγορήσει ευθέως την αντιπολίτευση για προσπάθεια υπονόμευσης και μιντιακό σόου με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μαδούρο, ακόμη, κάνει λόγο για κεκαλυμμένη επιχείρηση επέμβασης στη χώρα.

 

Χιλιάδες υπέρ του Μαδούρο στην πρωτεύουσα

 

Στην πρωτεύουσα της χώρας, πάντως, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Με ζωντανή μουσική και τη συνοδεία πολλών μοτοσικλετών οι υποστηρικτές του προέδρου της χώρας διατράνωσαν τη στήριξή τους απέναντι στην κυβέρνηση του Καράκας, ενάντια στα σχέδια του Χουάν Γουαϊδό.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12743&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote