Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Βέτο» από το συνέδριο του ΣΥΝ στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
12.02.08
Νέος πρόεδρος του ΣΥΝ είναι από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικράτησε άνετα στη «μάχη» για την προεδρία έναντι του Φώτη Κουβέλη. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας έλαβε 840 ψήφους και ποσοστό 70,41%, έναντι 342 του αντιπάλου του (28,67%). Συνολικά ψήφισαν 1.196 μέλη του Συνασπισμού, ενώ υπήρξαν τρία άκυρα και 11 λευκά ψηφοδέλτια. Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά το βράδυ η καταμέτρηση των ψήφων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Στη δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου συνεδρίου του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για την «ισχυρή εντολή» αλλά και ενωτικός. Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι «οι σύνεδροι του έδωσαν ισχυρή εντολή και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν και στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς».

«Είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ ευχαρίστησε τον Φ. Κουβέλη για τη δυνατότητα που του έδωσε για ένα «αγώνα πολιτικά πολιτισμένο, που καμία σχέση δεν είχε με άλλους είδους αντιπαραθέσεις του προηγούμενου διαστήματος».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει «σύνθεση των διαφορετικών απόψεων», καθώς και ότι θα προσπαθήσει να φανεί «αντάξιος των απαιτήσεων που είναι πολύ υψηλές». Σκοπός -όπως τόνισε- «είναι να αποτελέσουμε μια νέα ελπίδα», προσθέτοντας ότι «η Αριστερά δεν βρίσκεται μονάχα στα συνέδριά της και στα κομματικά γραφεία. Πρώτα και κύρια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων».

Ολοι μαζί
Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης, αφού συνεχάρη το νέο πρόεδρο του ΣΥΝ τόνισε: «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς μας αγώνες».

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «η κρίση του δικομματισμού είναι στην πραγματικότητα κρίση του πολιτικού εργαλείου της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης», είχε κάνει λόγο για «μια νέα μεταπολίτευση... που θα φέρει στο προσκήνιο τις δυνάμεις της κινηματικής αριστεράς».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη «ευρύτερης δυνατής πολιτικής ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς». Όπως είπε «η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων λύσης από τα αριστερά θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων νέα κινητικότητα».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το κείμενο της απόφασης του συνεδρίου στο οποίο απορρίπτονται τα σενάρια περί ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ προβάλλεται η πρόταση για εναλλακτική διακυβέρνηση με επίκεντρο την Αριστερά.

«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις φερέγγυας συνεργασίας με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για μία ουσιαστική προοδευτική αλλαγή στην πορεία της χώρας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ΣΥΝ, ενώ τονίζεται πως «η σημερινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως κρίση ηγεσίας είναι πρώτα από όλα κρίση πολιτικής και επιλογών».

Παράλληλα ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση μεγάλης καμπής, όπου κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ χάνουν έδαφος, καθώς «η χώρα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών διεργασιών και ανακατατάξεων». «Κεντρική επιδίωξή μας είναι η συνολική ήττα και ανατροπή του δικομματικού πολιτικού συστήματος σε όφελος της Αριστεράς», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του ΚΚΕ, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η δογματική προσήλωση της ηγεσίας του ΚΚΕ, όχι μόνο στην άρνηση της συνεργασίας αλλά και της κοινής δράσης της Αριστεράς, προκαλούν όλο και μεγαλύτερη δυσφορία μέσα στον κόσμο της ίδιας της Αριστεράς, ακόμα και στις γραμμές του».

Επικοινωνία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΝ, είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε εγκάρδιο κλίμα και ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εργασίες του συνεδρίου.

Νωρίτερα, συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε στον Αλ. Τσίπρα ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, στο οποίο του ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του».

Τα συγχαρητήρια του στο νέο πρόεδρο του ΣΥΝ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, διατυπώνοντας ωστόσο την ελπίδα ότι «θα συμβάλει στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή».

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1257&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote