Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τρικυμία στην κυβέρνηση, τεστ ενότητας στο ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
09.02.08

 Ανυπέρβλητα εμπόδια συναντά η επιχείρηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης να αναζητήσει έξοδο από την κρίση που έχει προκαλέσει η αλυσίδα σκανδάλων τους τελευταίους δύο μήνες. Εμπόδια, που κυρίως ανακύπτουν εντός της παράταξης με κάκιστους χειρισμούς στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και με μια κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης, που ολοφάνερα εξακολουθεί να προκαλεί ζημιά στο πρωθυπουργικό προφίλ.

Η στασιμότητα στην παραγωγή έργου είναι που αναζωπυρώνει εκ νέου σενάρια ανασχηματισμού και -κυρίως- πρόωρων εκλογών, έστω αν αυτά σπρώχνουν την κυβέρνηση σε έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων.

Η... «αναστολή» στην υπόθεση Κουκοδήμου με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή συνοδεύτηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, με πρωτοβουλίες που αφορούν κυρίως στο Ασφαλιστικό αλλά και το Δ ΚΠΣ από τη μια και την εκμετάλλευση προς όφελός της του σκανδάλου της Siemens.

Το εγχείρημα δεν πέτυχε. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τόσο οι αντιφάσεις του ανακριτικού υλικού όσο και οι νέες αποκαλύψεις για τις συνομιλίες Τριανταφυλλόπουλου -Κουκοδήμου το βράδυ της Πέμπτης- που παραπέμπουν ευθέως στο πρόσωπο του επικεφαλής των ειδικών ελέγχων Σπ. Κλαδά ήρθαν να επιτείνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Σκληρή δοκιμασία
Πολύ περισσότερο, φέρνουν ξανά το μίτο του σκανδάλου στην αυλή του Μαξίμου αγγίζοντας στελέχη που είναι προσωπικές επιλογές του Κ. Καραμανλή. Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός εισέρχεται σε σκληρή δοκιμασία, με το δίλημμα για την αποπομπή του κ. Κλαδά να συνεπάγεται πρόσθετο πολιτικό κόστος για τον ίδιον και εντεινόμενο κλίμα αμφισβήτησης από κορυφαία στελέχη.

Κι όμως, λίγα 24ωρα πριν, μια ανεξήγητη αισιοδοξία είχε καταλάβει το Μαξίμου, όταν στις αρχές της εβδομάδας εκτιμούσε ότι η «μπόρα» του σκανδάλου Ζαχόπουλου με όλες τις πτυχές του, υποχωρεί.

Παράλληλα, ανακάλυψε τη χρυσή ευκαιρία αντιπερισπασμού κατά του ΠΑΣΟΚ με την ιδιότυπη εκμετάλλευση ενός άλλου κυοφορούμενου σκανδάλου, των «λαδωμάτων» από τη Siemens.

Υποψίες
Έτσι, εν μέσω πιέσεων της αντιπολίτευσης να καταθέσει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στις επιτροπές της Βουλής να δώσουν εξηγήσεις για το «φάκελο» Ζαχόπουλου, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας όρισε για την ερχόμενη Τρίτη τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Όμως η στάση της κίνησε υποψίες, καθώς η κυβέρνηση την ίδια ώρα έλεγε όχι στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, επικαλούμενη -για πολλοστή φορά- το επιχείρημα ότι έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Στο παρασκήνιο βεβαίως ακόμα και υπουργοί αναγνωρίζουν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν επικοινωνιακή εμβέλεια για το «στρίμωγμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά σε πραγματικές προθέσεις απόδοσης ευθυνών. Εξάλλου τα μαντάτα από τη Γερμανία προοιωνίζονται έναν δαιδαλώδη μηχανισμό «λαδώματος» των όποιων εμπλεκομένων, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την απόδοση ευθυνών.

Η σπουδή για την παρουσίαση έργου, για τη δημιουργία εντυπώσεων ότι «κάτι κινείται» πόρρω απέχει από την πραγματική εικόνα στην κυβέρνηση και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ορισμένοι υπουργοί παραμένουν μετέωροι και αδρανείς, υπολογίζοντας σε αυτή τη φάση περισσότερο τις «κακοτοπιές», δηλαδή το πολιτικό κόστος και τις προσωπικές τους επιλογές, παρά την υλοποίηση διακηρυγμένων στόχων. Φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται για την ικανότητα του πρωθυπουργού να οδηγεί το κυβερνητικό σκάφος σε ασφαλή ύδατα. Κάποιοι αμφισβητούν αν με τη σημερινή τάξη πραγμάτων μπορεί η κυβέρνηση να βγει από το τούνελ της κρίσης. Και το αίσθημα αυτό τροφοδοτείται μέσα από την παράταξη.

Πλήγμα στο προφίλ
Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου -όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της GPO- αφήνει βαθιά σημάδια στο άτρωτο μέχρι πρόσφατα προφίλ του κ. Καραμανλή. Ο «σκληρός πυρήνας» της κυβέρνησης κάνει ένα βήμα παραπέρα: Το 36,1% των οπαδών της Ν.Δ. θεωρεί ότι έχει ευθύνες και ο πρωθυπουργός για την υπόθεση! Και ακόμη, στο θέμα της διαφθοράς η κρίση εμπιστοσύνης στον κ. Καραμανλή μεγαλώνει. Το 26,3% των ερωτηθέντων οπαδών του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι καμιά κυβέρνηση -ούτε αυτή υπό τον Κ. Καραμανλή- μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς.

Η φθορά στον κομματικό πυρήνα είναι από πολλές απόψεις πρωτοφανής και θέτει εν αχρηστία τη θεωρία ότι η κυβέρνηση πορεύεται «χωρίς αντίπαλο» στη δεύτερη τετραετία της. «Όπως πάμε -και ο λαός έχει αλάθητο κριτήριο, δεν κάνει λάθος- μας χτυπάει το κουδούνι ότι αυτή η κυβέρνηση όπως πάει και δεν κάνει κάτι, θα πάει άπατη», δήλωνε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Γιακουμάτος, εκφράζοντας προβληματισμούς πλειάδας βουλευτών της ΝΔ.

Και πάλι σενάρια για εκλογές
Στελέχη της ΝΔ θεωρούν αμφίβολο αν η προσφυγή στις κάλπες θα ωφελήσει την παράταξη, παρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Παρά το δυσμενέστατο για την κυβέρνηση κλίμα, που μέχρι στιγμής δεν εμφανίζει σημεία αναστροφής, το σενάριο για πρόωρες εκλογές αναζωπυρώνεται -μάλιστα ο ένας στους δύο πολίτες στην τελευταία δημοσκόπηση θεωρεί ότι «είμαστε κοντά σε πρόωρες»- το ίδιο πιστεύει ο ένας στους τρεις οπαδούς της ΝΔ.

Ομηρος της πολιτικής συγκυρίας
Με τον πρωθυπουργό όμως σε ιδιότυπη ομηρεία της πολιτικής συγκυρίας, τους υπουργούς βραχυκυκλωμένους και την παράταξη σε εσωστρέφεια, κορυφαία στελέχη θεωρούν αμφίβολο αν η προσφυγή στις κάλπες θα ωφελήσει την παράταξη, παρά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου που δίνει την ευχέρεια στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση έστω και με 37,5%. Η «αιμορραγία» των δύο μεγάλων κομμάτων προς τα μικρότερα σηματοδοτεί την αποστασιοποίηση των πολιτών από φθαρμένες «κυβερνητικές λύσεις», την ώρα μάλιστα που γιγαντώνεται το... «κόμμα των διαμαρτυρόμενων πολιτών».

Παράλληλα, τα ίδια αυτά στελέχη διαπιστώνουν ότι το βάθεμα της κρίσης στο ΠαΣΟΚ δεν είναι υπόθεση που αφορά της ΝΔ, αφού στην πραγματικότητα αυτό που κλονίζεται είναι το σύστημα του δικομματισμού, το υπάρχον πολιτικό σύστημα, με επιπτώσεις απρόβλεπτες για όλους.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1245&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote