Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στρατηγική ατζέντα συνεργασίας υπέγραψαν Αναστασιάδης-Μακρόν Εκτύπωση E-mail
07.11.17

Ο  Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, είχε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση σε θέματα ενέργειας και άμυνας, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις από τους δυο προέδρους. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών, για την ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη, ο πρόεδρο της Γαλλίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα ότι «είμαι πολύ ευτυχής που υποδέχθηκα τον φίλο μου πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι ενώ οι δύο πρόεδροι συναντιούνται συχνά σε διάφορα βήματα, εντούτοις αυτή «είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια συνάντηση οι δυο μας. Μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι εξαιρετικές.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία, τον πολιτισμό, θα βελτιωθεί το κείμενο αυτό από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε λίγες μέρες. Θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν πολύ ισχυροί αμυντικοί δεσμοί.

Πέρυσι το γαλλικό ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο», είπε ο πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Μαρί η συνεργασία θα επεκταθεί. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις «για να προχωρήσουμε σε συνεργασία».

Αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία της στην Κύπρο».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε τη θέση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και γνωρίζουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Κύπρο».

Ετοιμη να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Γάλλος Μακρόν τόνισε ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας πρόοδος στο Κυπριακό και οφείλονται πολλά σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και πρέπει να στηρίξουμε τις μελλοντικές προσπάθειες. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα στηρίζει και θα είναι στο πλευρό σας. Η πρόοδος πρέπει να υπάρξει και η Γαλλία ως μέλος του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εμπλακούμε πολύ περισσότερο αν μας το ζητήσετε.

Και οι δύο πλευρές θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι «τις επόμενες βδομάδες ελπίζω να έρθω και εγώ στην Κύπρο».

Αναστασιάδης: Πάντα στο πλευρό μας η Γαλλία

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Πρόεδρο Μακρόν για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Παρίσι και για την ευκαιρία που είχαμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

»Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας για ολόκληρο τον κόσμο ενώ είναι γνωστός ο ιστορικός της ρόλος ως προς τη δημιουργία και στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Είπε επίσης πως Κύπρος και Γαλλία «συνδέονται με μακρά και ειλικρινή φιλία, ενώ δεν ξεχνάμε ότι  η Γαλλία και ο γαλλικός λαός στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε δύσκολες στιγμές μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και στα πρώτα της βήματα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ένταξη μας το 2004.

»Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε σε ένα θερμότατο και φιλικότατο κλίμα επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Φραγκοφωνία. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον διάλογο μας με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της Γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016», κατέληξε.

Ο κ. Αναστασιάδης, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, επισκέφθηκε και το μουσείο του Λούβρου.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11786&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων