Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Καταιγιστικές εξελίξεις Εκτύπωση E-mail
15.01.08

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Ζαχόπουλου, μετά την χθεσινή συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γιάννη Ανδριανού, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων στον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο.

Η ονοματολογία για τον κομιστή του επίδικου DVD φούντωσε, και καθώς από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης φωτογραφιζόταν ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", ξέσπασε ανοιχτή ρήξη στην εκδοτική της ομάδα με εκατέρωθεν βολές και καταγγελίες. Ορατό το ενδεχόμενο να κληθούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου και νέα πρόσωπα από τον ανακριτή, ο οποίος εξετάζει και το ενδεχόμενο άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και του ανθρώπου που έδωσε το dvd στον κ. Ανδριανό. Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του το απόγευμα και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου. Νωρίτερα κατέθεσαν ένας ακόμα υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού, καθώς και η δημοσιογράφος του ΑLTER, Αγγελική Ρίζου. Φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης αναμένεται να ρίξουν τα στοιχεία από την άρση του απορρήτου του Χρήστου Ζαχόπουλου και της Εύης Τζέκου, που θα έχει στα χέρια του εντός των ημερών ο ανακριτής. Δεκτή έγινε η αίτηση της κατηγορουμένης για απαγόρευση της δημοσίευσης φωτογραφιών στον Τύπο.

Επείγουσα εξέταξη

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου στη χθεσινή εκπομπή του "Κίτρινος Τύπος" διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος.
Ο κ. Πούλιος ανέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ να ελέγξει αν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του κ. Τριανταφυλλόπουλου, που είπε ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρότεινε να μην εμπλέξει τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν εκκρεμότητες του δημοσιογράφου κ. Θέμου Αναστασιάδη με την εν λόγω υπηρεσία.

Σχετικά με την έρευνα που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στα περιουσιακά στοιχεία του, ο Θέμος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ψευδή, κακόβουλα και συκοφαντικά τα όσα αναφέρθηκαν εις βάρος του σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε κανενός είδους συναλλαγή, κάνοντας λόγο για εκβιαστικά δημοσιεύματα που αφορούν στη διακίνηση χρηματικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη δημοσίευση στις εφημεριδες "Πρώτο Θέμα" και "Αυριανή" φωτογραφιών από το dvd.

Ο συνήγορος της 35χρονης κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συντακτικής ομάδας που διευθύνει την εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" -εκτός του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου- και ζήτησε προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών, η οποία έγινε δεκτή το απόγευμα της Τρίτης.

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απαγορεύει στην εφημερίδα δημοσίευση ανάλογων φωτογραφιών έως την έκδοση οριστικής απόφασης.

Στην αίτηση η Τζέκου παραδέχεται ότι αυτή εικονίζεται στις επίμαχες φωτογραφίες, επιμένοντας όμως ότι δεν κατασκεύασε ή διακίνησε το επίμαχο dvd.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με διάταξή του προς το δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, του παρήγγειλε να διεξαγάγει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση κατά απόλυτη προτεραιότητα, αποδεσμεύοντάς τον από όλες τις άλλες υποθέσεις που χειρίζεται.

Την Παρασκευή ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρος Κλαδάς καλείται από τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που διερευνά τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση των φακέλων του κ. Ζαχόπουλου, ενώ αύριο, Τετάρτη, καταθέτει ο πρώην υφυπουργος, Πέτρος Τατούλης. Εξάλλου, αύριο έχει κληθεί για κατάθεση και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Σπ. Κλαδάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση ότι "σε καμία περίπτωση και για καμία υπόθεση υπήρξε συναλλαγή ή πρόθεση συναλλαγής με οποιονδήποτε, γι’ αυτόν το λόγο ζήτησα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν και με αφορούν".

Με ανακοίνωσή της η οικογένεια Ζαχόπουλου εκφράζει αγανάκτηση και οδύνη από τη δημοσίευση των φωτογραφιών και ζητά από τα ΜΜΕ να σταματήσουν να βάλλουν κατά "ενός ανθρώπου που από τη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του".

Πολιτική κόντρα

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα κατήγγειλε στην εκπομπή του ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία Eιδικών Eλέγχων και τόνισε πως δεν υπάρχει κανενός είδους συναλλαγή και πρόσθεσε ότι όποιος έχει να καταγγείλει κάτι οφείλει να το κάνει ολοκληρωμένα. Σε ερώτηση για το αν το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να δημοσιοποιήσει το όνομα του κομιστή του dvd, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι ο ποινικός κώδικας είναι σαφής και πρόσθεσε πως η ανάκριση οφείλει να γίνεται χωρίς δημοσιότητα.

Αίτηση να κατατεθούν στη Βουλή, οι έξι επιστολές του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, στις οποίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου, υπέβαλαν 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού.

Εξάλλου ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για "ανάμειξη του γραμματέα της ΥΠΠΕ και βουλευτή" στην υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι "σε δημοσιογραφική εκπομπή έγινε αναφορά για ανάμειξη του Ειδικού Γραμματέα της Υ.Π.Π.Ε. και ενός μη κατονομαζόμενου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε διευθετήσεις εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με την υπόθεση Ζαχόπουλου". Ερωτούν, δε, τους κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη εάν προτίθενται να δώσουν "πλήρεις εξηγήσεις και απαντήσεις στις ανωτέρω καταγγελίες". Την ερώτηση υπογράφουν μεταξύ άλλων οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Λ. Κατσέλη και Ι. Μαγκριώτης.

Η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι πολιτική, επανέλαβε ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να μην κρύβεται, ενώ έκανε λόγο για εμπλοκή βουλευτή της ΝΔ στην υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε δύσοσμο σκάνδαλο. "Εν αντιθέσει με τις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή Κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται με κανέναν. Οι νόμοι τηρούνται και ουδείς είναι υπεράνω αυτών" απάντησε επ' αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, επιτέλους διετάχθη η κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης, όταν πλέον η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συσκοτίσει την υπόθεση", σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

Αργά το βράδυ, η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου σε σχετική δήλωση της τόνισε ότι "το επόμενο βήμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να διερευνήσει την υπόθεση Ζαχόπουλου.Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο το πρωί στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Παιδείας και Πολιτισμού, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρόθεση να κατατεθεί η αίτηση για Εξεταστική Επιτροπή. Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, με θέμα "γεγονότα στο υπ. Πολιτισμού και βαθιά κρίση σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση", η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή. Ο κ. Αλαβάνος, σε σημερινές δηλώσεις του κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες ότι "είναι σε ένα τραπέζι τζόγου, με κώδικες σιωπής, εκβιασμούς και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

"Το νοσηρό κλίμα που επικρατεί, με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, είναι αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής και πολιτικής πάλης ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και κέντρα εξουσίας, με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, ενδεχομένως και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ert



Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1090&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote