Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Δύσκολες επιλογές» Εκτύπωση E-mail
10.01.08
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε σήμερα στη Ραμάλα τη διαβεβαίωση ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ισραηλινών και Παλαιστινίων θα υπογραφεί και ένα παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2009.

"Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη, ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ οφείλουν να συμφωνήσουν σε δύσκολες επιλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν. Νομίζω ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί και μια ειρηνευητική συμφωνία θα υπογραφεί πριν αποχωρήσω από την προεδρία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς μετά τις συνομιλίες του στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

"Είναι δυνατόν για τους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους να επιλύσουν τις διαφορές τους για σημαντικά θέματα ώστε να μπορεί να αναδυθεί ένα όραμα. Η απάντησή μου είναι ότι είναι απολύτως δυνατόν", πρόσθεσε.

"Είμαι πεπεισμένος ότι με την κατάλληλη βοήθεια θα γεννηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Το όραμα είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια. Η λογική της διάτρητης γραβιέρας δεν μπορεί να λειτουργήσει για το έδαφος ενός κράτους", είπε.

Υπενθυμίζοντας τις απαιτήσεις ασφαλείας του ισραηλινού κράτους, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μαχμούντ Αμπάς το θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. " Ο κόσμος είναι επικίνδυνος διότι υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονούν αθώους ανθρώπους για να επιτύχουν γρήγορα τους άμεσους στόχους τους", είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να υποστηρίξει και όχι να εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

"Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας βελτιώνονται. Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς είναι ότι οφείλουν να διευκολύνουν και όχι να παρεμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας", είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Η πρώτη μου ερώτηση προς τον πρόεδρο (Μαχμούντ Αμπάς) θα είναι : 'Τι σκέφτεστε να κάνετε;' Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους Ισραηλινούς, ούτε εγώ φυσικά, να αποδεχθούν στα σύνορά τους ένα κράτος το οποίο θα χρησιμεύει ως βάση για τρομοκρατικές δραστηριότητες " πρόσθεσε.

"Πιστεύω στην οικουμενικότητα της ελευθερίας. Πιστεύω επίσης ότι οι ελεύθερες κοινωνίες παράγουν ειρήνη. Αρα αυτή η έννοια των δύο κρατών που ζουν ειρηνικά το ένα στο πλευρό του άλλου βασίζεται στην οικουμενικότητα της ελευθερίας", κατέληξε ο Μπους στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Μουκάτα που δόθηκε κάτω από το πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ.

Κατά την άφιξή του στη Ραμάλα ο Τζορτζ Μπους προσπέρασε το μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων που έχει ανεγερθεί στο προαύλιο της Μουκάτα, και τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρούσε "τρομοκράτη".

Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εντός του 2008.

Αρχίσαμε με τους ισραηλινούς γείτονές μας , υπό τη δική σας αιγίδα, διμερείς διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας με τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη και την παρέμβασή σας για να τεθεί τέλος στα δεινά των Παλαιστινίων", είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ότι μία ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να καθορίσει την μεν Παλαιστίνη "ως την πατρίδα του παλαιστινιακού λαού", το δε Ισραήλ "ως την πατρίδα του εβραϊκού λαού". "Θα πρέπει να καθορίζεται από την συμφωνία η Παλαιστίνη, ως πατρίδα του παλαιστινιακού λαού, όπως και ότι το Ισραήλ είναι η πατρίδα του εβραϊκού λαού".

Επίσης, τόνισε ότι με την ίδια συμφωνία πρέπει να καθορίζεται πως η "ισραηλινή κατοχή που ξεκίνησε στα μέσα του 1967 τερματίζεται".

Κατά τους παρατηρητές, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε κατά τον τρόπο αυτόν εμμέσως--χωρίς να κατονομάζει--στη Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη αλλά και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, να κάνουν τις δύσκολες επιλογές οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων", τόνισε τέλος ο πρόεδρος Μπους.

Ο Τζορτζ Μπους ανέθεσε στον στρατηγό Ουίλιαμ Φρέιζερ την υψηλή εποπτεία της εφαρμογής, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, του λεγόμενου "οδικού χάρτη", του διεθνούς σχεδίου ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις αραβικές χώρες να απλώσουν το χέρι στο Ισραήλ, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα έχει καθυστερήσει πολύ.

"Καλώ τις Αραβικές χώρες να απλώσουν το χέρι στο Ισραήλ--ένα βήμα που έχει καθυστερήσει πολύ", δήλωσε ο Μπούς στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ μετά από δυο ημέρες συνομιλιών με την ηγεσία του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα σήμερα ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε τη Βηθλεέμ, προκειμένου να προσκυνήσει στο Ναό της Γεννήσεως. Ο αμερικανός πρόεδρος μετέβη με ελικόπτερο στη γενέτειρα του Ιησού, η οποία θύμιζε πόλη φάντασμα, καθώς οι δρόμοι είχαν αδειάσει εντελώς λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προετοιμάζεται ήδη για να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή τουλάχιστον μία ακόμα φορά πριν λήξει η προεδρική του θητεία τον Ιανουάριο του 2009, για να υποστηρίξει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, δήλωσε ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

"Ο κ. Μπους επιθυμεί να επιστρέψει ξανά στην περιοχή", τόνισε ο Στέφαν Χάντλεϊ μιλώντας στον Τύπο από την Ιερουσαλήμ. "Νομίζω ότι θα τον ξαναδείτε στην περιοχή τουλάχιστον για μια ακόμα φορά, πριν αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο", πρόσθεσε ο κ. Χάντλεϊ.

Ο Μπους έφτασε στο Ισραήλ χθες Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, σκοπεύει να "δώσει ώθηση στην (ειρηνευτική) διαδικασία".

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να αναχωρήσει για το Κουβέιτ, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή όπου θα επισκεφθεί συνολικά οκτώ χώρες.


Τη σύσταση διεθνούς ταμείου αποζημίωσης των προσφύγων πρότεινε ο Τζορτζ Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε τη σύσταση διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης για την επίλυση του ζητήματος των παλαιστίνιων προσφύγων.

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να μελετήσουμε τη σύσταση του παλαιστινιακού κράτους καθώς και τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού που θα ασχοληθεί και με το ζήτημα των αποζημιώσεων, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των παλαιστίνιων προσφύγων", τόνισε ο κ. Μπους κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται την επιστροφή των παλαιστίνιων προσφύγων - που αριθμούν περίπου 4 εκατομμύρια - στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπους η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους έχει ήδη καθυστερήσει.

"Ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται ένα δικό του κράτος που θα ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή και θα συνεισφέρει στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους", επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος που καταλήγοντας ανέφερε ότι "μια συμφωνία ειρήνης πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους".
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1064&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote