Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Θρίλερ τριών ημερών για συμφωνία ή βέτο Εκτύπωση E-mail
30.03.08
Το ελληνικό βέτο φέρνει τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ευθέως αντιμέτωπο με την κυβέρνηση Μπους, που είτε δεν έχει ακούσει καθαρά –στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης– είτε δεν κατανοεί τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό.
Το τηλεφώνημα της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις στην ομόλογό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που βρισκόταν στη Σλοβενία την Παρασκευή το βράδυ, ήταν η πρώτη –και όχι η τελευταία– πράξη ενός διπλωματικού δράματος που θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι από την προσεχή Τετάρτη ως την Παρασκευή.

Με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα λίγων 24ώρων, χωρίς τη δυνατότητα εξασφάλισης ουσιαστικών εγγυήσεων για την εφαρμογή της, με προφανή αμερικανική επιδιαιτησία και το «λόγο τιμής» του Αμερικανού προέδρου για σεβασμό της συμφωνίας, δρομολογείται στο παρασκήνιο λύση της τελευταίας στιγμής.

Η απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασης Νίμιτς («Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια») και η αποδοχή της από την ΠΓΔΜ στρέφουν εκ των πραγμάτων τις πιέσεις εταίρων και συμμάχων προς την Αθήνα, που θα υποστεί και τον καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση αδιεξόδου.

Για τη Συμμαχία το Σκοπιανό είναι το «νύχι του ελέφαντα». Ζητούμενο είναι να βρεθεί κρέας για την κρεατομηχανή του Αφγανιστάν (να στείλουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι στρατιωτικές δυνάμεις) και ο επανακαθορισμός των δύσκολων ισορροπιών Μόσχας - Ουάσιγκτον με φόντο την αμερικανική προσπάθεια για ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στη σφαίρα της ΝΑΤΟϊκής επιρροής.

Ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου, δεν αφιερώνει ούτε αράδα στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική φωνή έχει ακουστεί δυνατά στο εσωτερικό αλλά έχει περάσει απαρατήρητη εκτός συνόρων.

Τα μαχαίρια έχουν βγει ήδη από τη θήκη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με δημόσιες δηλώσεις του ενθάρρυνε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την «Αλβανία, την Κροατία και τη “Μακεδονία”», ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις απευχήθηκε να σταθεί εμπόδιο στην ένταξη ένα «θέμα της αρχαιότητας».

Στην Αθήνα γνωρίζουν εδώ και μέρες ότι κυοφορείται νέα συνολική πρόταση επίλυσης του προβλήματος και έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την καθυστέρηση στην κατάθεσή της. Οι ΗΠΑ είχαν πιστέψει ότι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και αιφνιδιάστηκαν από το «όχι» που διατυπώθηκε πολύ γρήγορα και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κυρίαρχη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για να γίνουν καταληκτικές συνομιλίες για λύση στέρεη και ουσιαστικά εφαρμόσιμη. Για το λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός είναι ήδη προετοιμασμένος να προσέλθει στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη αργά το απόγευμα για να πει ένα καθαρό «όχι». Δεν είναι προετοιμασμένος ίσως για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει συνολική επίθεση από τους συνομιλητές του, η οποία πιθανότατα θα ενορχηστρωθεί με επιτυχία.

Για τον κ. Κ. Καραμανλή το βέτο αυτήν τη στιγμή είναι λύτρωση. Τον αποδεσμεύει από ένα βεβιασμένο και μετέωρο συμβιβασμό. Ενισχύει την ηγετική του εικόνα, ικανοποιεί το «βασικό ένστικτο» της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αρέσκεται στον αντιαμερικανισμό, και αλλάζει τη δυσμενή για την κυβέρνηση επικαιρότητα του ασφαλιστικού και των κοινωνικών αντιδράσεων.
Και ακόμη θα δημιουργήσει συλλογικό αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης, θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, θα χειροκροτηθεί από την αντιπολίτευση και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Είναι πολλά τα πολιτικά κέρδη του βέτο και φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου τα έχουν μετρήσει προσεκτικά.

Παρ’ όλα αυτά, οι μέρες που έρχονται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο κάποτε «Παλάτι του Λαού» (σύμβολο της εποχής Τσαουσέσκου, το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου μετά το Πεντάγωνο και ένα από τα ακριβότερα που κατασκευάστηκαν ποτέ) δεν θα είναι ήσυχες.

Η Αθήνα θα έχει δυσκολία να απορρίψει ένα τελεσίγραφο με το όνομα «Νέα Μακεδονία», για παράδειγμα, εφόσον υπάρχει ρητή αναφορά για την υιοθέτησή του από τρίτες χώρες και αναγραφή του στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ. Αλλά γιατί να αποδεχτούν τα Σκόπια μια τέτοια πρόταση;

Η απάντηση είναι: γιατί θα ακούσουν τους Αμερικανούς, που θα τους ψιθυρίσουν στο αφτί να πουν ένα «μισό ναι», με την ασφάλεια ότι μετά τη Σύνοδο κανείς από τους συμμάχους δεν θα θυμάται τις δεσμεύσεις που προφορικά ανέλαβε για να μεταπειστεί ο κ. Καραμανλής. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες μπορεί να εκδοθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της συμφωνίας. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να γίνουν δηλώσεις από σημαντικές ξένες κυβερνήσεις ότι θα υιοθετήσουν το νέο όνομα.

Ολα αυτά είναι σε επικοινωνιακό επίπεδο άκρως εντυπωσιακά, αλλά και εντελώς επιφανειακά. Γιατί στα Σκόπια θα γίνουν εκλογές σε λίγο καιρό, δεν υπάρχει θέμα συνταγματικής αναθεώρησης άμεσα, ώστε να συμπεριληφθεί στην εσωτερική έννομη τάξη ενδεχόμενη συμφωνία, και συνεπώς οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι εκ των πραγμάτων στον αέρα. Ούτε η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος» υπάρχει χρόνος να γίνει. Αρκεί η προσωπική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπους ότι εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας;
Το Νοέμβριο θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και οι προφορικές υποσχέσεις του δεν πρόκειται να δεσμεύσουν το διάδοχό του.

Είναι αστείο και σοβαρό ταυτόχρονα ότι η ελληνική διπλωματία κυνηγά τη «Γαλοπούλα» που θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον γιατί στα αθώα στιχάκια αναφέρονται οι χώρες της Ευρώπης και ανάμεσά τους η «Μακεδονία»…


Tα τρία σενάρια

Βέτο: Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2-4 Απριλίου) δεν θα υπάρξει διαδικασία ψηφοφορίας και δεν θα χρειαστεί να σηκώσει το χέρι ο κ. Καραμανλής και να πει «όχι». Στο δείπνο των ηγετών την Τετάρτη το βράδυ στο Κοτροτσένι Πάλας, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αρνηθεί την πρόσκληση ένταξης προς την ΠΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν θα καθίσει την επόμενη μέρα δίπλα στο γ.γ. του ΝΑΤΟ στη δεύτερη φάση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόσκληση ένταξης προς την ΠΓΔΜ θα αναβληθεί μέχρι να βρεθεί λύση.

Λύση: Το σενάριο που θα ήθελε να αποφύγει ο κ. Καραμανλής για προφανείς λόγους είναι να αναγκαστεί να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και το Σκοπιανό ομόλογό του στο Βουκουρέστι. Για το λόγο αυτόν προγραμματίζει να φτάσει εκεί λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του δείπνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει την πίεση, εκτός αν έχει κλείσει το ζήτημα πριν από την αναχώρησή του από την Αθήνα. Για να συμβεί αυτό, είτε θα έρθει ο κ. Μ. Νίμιτς στην Αθήνα και στα Σκόπια είτε θα καλέσει εκ νέου τους διαπραγματευτές είτε θα γίνουν απευθείας συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Πρόσκληση υπό αίρεση: Στο ΝΑΤΟ συζητείται ακόμη η «πρόσκληση υπό όρους» (conditional invitation), την οποία η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα απορρίπει. Το σενάριο αυτό προβλέπει να απευθυνθούν τρεις προσκλήσεις, προς την Κροατία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, αλλά ειδικά για τα Σκόπια να αναφέρεται ότι η ένταξη θα πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Σε άλλη περίπτωση, εάν ο κ. Καραμανλής δεν το δεχτεί, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γραφτεί ότι η ΠΓΔΜ εκπληρώνει τις προϋποθέσεις να λάβει πρόσκληση ένταξης και θα λάβει αμέσως μόλις λυθεί το πρόβλημα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1529&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote