Υψηλά ποσοστά διοξίνης στη μοτσαρέλα |
|
|
28.03.08 |
Υψηλά ποσοστά διοξίνης ανιχνεύτηκαν σε γάλα βουβαλιών από το οποίο παρασκευάζεται το τυρί μοτσαρέλα. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ιταλικό υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό.
Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες πληροφορίες και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να ενημερωθεί αμέσως για την πιθανή μόλυνση με διοξίνη του γάλακτος βουβαλιών, αλλά διευκρίνισε πως δεν θα λάβει μέτρα αν δεν έχει συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις. "Δεν υπάρχει λόγος πανικού αφού δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών το 2005 και το 2006 έδειξαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το 2007 και τις διευκρινίσεις των ιταλικών αρμοδίων αρχών για την παρούσα κατάσταση", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογες περιπτώσεις μόλυνσης είχαν εντοπιστεί το 2001 και το 2003 και η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους.
"Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα"
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις εισαγωγές μοτσαρέλας μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών πως πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης μπήκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε υψηλότερο επίπεδο από το κανονικό.
Ο υπουργός Γεωργίας Πάολο Ντε Κάστρο κατήγγειλε την αρνητική εκστρατεία που απειλεί να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην Καμπανία.
"Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για μας και αυτό αποδεικνύεται από τους πρόσφατους ελέγχους", υπογράμμισε ο υπουργός.
Σε συνέντευξή του στην "Κοριέρε ντελα Σέρα" ο Ντε Κάστρο διέψευσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μολυσμένο με διοξίνη γάλα και στην παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων στην Καμπανία, ένα "καυτό" θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και 14 χρόνια.
"Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα", δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός.
Ωστόσο, ολόκληρη η περιοχή της Νάπολης μαστίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση διαχείρισης αποβλήτων με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις να μη λειτουργούν σωστά ή να είναι πλήρεις και τα απορρίμματα να συσσωρεύονται στους δρόμους και την περιφέρεια.
Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια. Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές.
Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30 ως 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας.
ert
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1523&Itemid=1 |