Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η διαφθορά πλήττει κοινοβούλια, κόμματα, αστυνομία και δικαστικές αρχές
Η διαφθορά πλήττει κοινοβούλια, κόμματα, αστυνομία και δικαστικές αρχές Εκτύπωση E-mail
12.12.07
Κοινοβούλια και κόμματα, αστυνομία και δικαστικές αρχές θεωρούνται παντού στον κόσμο, ως τα πιο διεφθαρμένα όργανα από τη γενικευμένη καθημερινή διαφθορά, σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Διεθνής Διαφάνεια που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Συνολικά 63.199 πολίτες από 60 χώρες ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο (έδρα της Διεθνούς Διαφάνειας) υπό τον τίτλο Το βαρόμετρο της παγκόσμιας διαφθοράς 2007 για την αντίληψη που επικρατεί για τη διαφθορά. 

 Η έκθεση αυτή δείχνει σαφώς ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταβάλουν χρήματα που δύσκολα κερδίζουν για να λάβουν υπηρεσίες που θα έπρεπε να τούς δίδονταν δωρεάν, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Καναδέζα Ουγκέτ Λαμπέλ. 

 Τουλάχιστον ένας πολίτης στους 10 έχει δωροδοκήσει το τρέχον έτος για να έχει πρόσβαση σε μια υπηρεσία. Στην Αφρική το 42% των ερωτηθέντων είπαν ότι έπρεπε να πληρώσουν μικροποσά προκειμένου για να λάβουν μια υπηρεσία, ποσοστό που αγγίζει το 22% στην Ασία, καταγράφοντας σαφή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

 Στο σύνολο των 60 χωρών που αναφέρονται στην έκθεση, το 25% των ερωτηθέντων που είχε μια υπόθεση με την αστυνομία, κλήθηκαν να πληρώσουν ένα ποσό ώστε να τη διευθετήσουν. 

Οι εισαγγελείς ζητούν ή δέχονται επίσης συχνά χρήματα ώστε να επισπεύσουν, να αναβάλουν ή να αλλάξουν την εξέλιξη μιας δικαστικής υπόθεσης. Στο Πακιστάν για παράδειγμα, το 96% των ερωτηθέντων που είχαν μια υπόθεση στα δικαστήρια, αντιμετωπίστηκαν με μεθόδους διαφθοράς.

Στη Ρωσία σχεδόν 210 εκατομμύρια ευρώ φέρονται να καταβάλλονται κάθε χρόνο ως μίζες σε δικαστικές αρχές. 

 Μεταξύ των χωρών αυτών η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία αλλά και η επαρχία του Κοσόβου είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη μικρή καθημερινή διαφθορά: τουλάχιστον το 30% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι δωροδόκησαν για να λάβουν μια βασική υπηρεσία. 

 Στην Αφρική και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η διαφθορά παρατηρείται πιο συχνά στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.  Μεταξύ των οργάνων, τα κόμματα και οι βουλευτές που εκπροσωπούν το δημόσιο συμφέρον έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στην τιμιότητα. Οι θρησκευτικές οργανώσεις όπως και οι μη κυβερνητικές (ΜΚΟ) έχουν καλύτερη φήμη όσον αφορά την ακεραιότητά τους. 

 Η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι οι χώρες που οι λαοί τους είναι οι πιο απαισιόδοξοι: το 79% περιμένει η ήδη μεγάλη διαφθορά να επιδεινωθεί. Οι γυναίκες είναι γενικά πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τους άνδρες.  

ΦΛΑΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=921&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 12.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote