Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ένας κόσμος, ένα σπίτι, μία καρδιά
Ένας κόσμος, ένα σπίτι, μία καρδιά Εκτύπωση E-mail
29.09.11

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (στις 29 Σεπτεμβρίου) έφτασε και η επιστημονική κοινότητα μας συνιστά να προσέχουμε την καρδιά μας σαν το σπίτι μας.

Με σύνθημα «ένας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά», η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία προσπαθεί να αφυπνίσει και να ευαισθητοποίησει το κοινό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι συστάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιολογίας περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών, την άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά, την αποφυγή καπνίσματος και την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, το φυσιολογικό βάρος, την μείωση άγχους στην εργασία και το σημαντικότερο να εξετάζουμε τακτικά τα επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης και να υπολογίζουμε το Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ).

 Η μεγάλη πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νόσων κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει κατά μέσο όρο 10 χρόνια ποιοτικής παράτασης στη ζωή των καρδιοπαθών. Σε συνδυασμό με τη νέα γενιά φαρμάκων, η επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για την αντιμετώπιση των καρδιακών φαινομένων.

«Ασπίδα» η σοκολάτα

Η ανάλυση επτά μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετιζόταν με μείωση κατά 37% των καρδιαγγειακών ασθενειών και κατά 29% των εγκεφαλικών, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

«Εάν τρώτε τακτικά σοκολάτα, μπορείτε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσετε μια καρδιαγγειακή νόσο», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα καλά της σοκολάτας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Παράλληλα όμως, σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς η σοκολάτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι πολύ θερμιδογόνα (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), που σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

neo

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6741&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote