Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μειώθηκε κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μέσα στην πανδημία
Μειώθηκε κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μέσα στην πανδημία Εκτύπωση E-mail
18.02.21

Μειώθηκε κατά ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μέσα στην πανδημία Σημαντικό αποτύπωμα αφήνει ο κορονοϊός στις ΗΠΑ, τη χώρα με μακράν τα περισσότερα θύματα του ιού παγκοσμίως (πάνω από 490.000), αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ένα ολόκληρο χρόνο. Πρόκειται για μια αλλαγή που οι ειδικοί την αποδίδουν κυρίως στην επέλαση της πανδημίας.

 

Το προσδόκιμο ζωής για ολόκληρο τον πληθυσμό μειώθηκε στα 77,8 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Νόσων (CDC).


Ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές υπήρξαν μεταξύ των εθνοτικών μειονοτικών ομάδων. Στους μαύρους Αμερικανούς καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, καθώς το προσδόκιμο ζωής γι΄αυτούς μειώθηκε κατά τρία χρόνια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020. Μείωση του προσδόκιμου ζωής είδαν και οι Λατίνοι άνδρες, κατά 2,4 έτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


«Πρέπει να ανατρέξεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεκαετία του 1940, για να βρεις μια τέτοια πτώση», παρατήρησε ο δρ. Άντερσον.

Αυτό σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι τώρα 75,1 χρόνια για τους Αμερικανούς άνδρες - μειωμένο κατά 1,2 έτη από το 2019. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής είναι 80,5 χρόνια, μειωμένο σχεδόν κατά ένα χρόνο.

Οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε στη συνολική μείωση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

Οι στατιστικές έδειξαν επίσης πώς η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τους μαύρους πολίτες και άλλες μειονότητες στις ΗΠΑ. Οι μαύροι Αμερικανοί είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς.


Και η ανάλυση από το Ινστιτούτο Brookings  που δημοσιεύθηκε πέρυσι τόνιζε: «Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, οι μαύροι πεθαίνουν από τον Covid σχεδόν με το ίδιο ποσοστό που πεθαίνουν οι λευκοί που είναι τουλάχιστον κατά μια δεκαετία μεγαλύτεροι.

Τα τελευταία δεδομένα του CDC βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Δεδομένου του χρονικού πλαισίου των έξι μηνών, η έκθεση σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις «δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 το 2020».


Καθιστά επίσης σαφές ότι ο ιός επηρέασε διαφορετικές περιοχές της χώρας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με τις αστικές κοινότητες να έχουν πληγεί περισσότερο κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Αλλά ο ιός δεν ήταν ο μόνος παράγοντας πίσω από αυτή την αλλαγή. Το CDC σημειώνει επίσης «αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών έως τις αρχές του 2020».

Το τρέχον προσδόκιμο ζωής παραμένει χαμηλότερο από το μέγιστο προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ που ήταν  78,9 έτη το 2014 και είναι μικρότερο από το μέσο όρο των 80 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ.www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14007&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote