Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το αξεσουάρ της διετίας και πώς να το φοράμε σωστά
Το αξεσουάρ της διετίας και πώς να το φοράμε σωστά Εκτύπωση E-mail
01.02.21

Το αξεσουάρ της διετίας και πώς να το φοράμε σωστά Η μόδα του 2020 είχε ένα σήμα κατατεθέν: τη μάσκα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η μάσκα έγινε απαραίτητο αξεσουάρ της γκαρνταρόμπας μας και συνεχίζει και το 2021.

 
Μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσουμε τη διασπορά του ιού της πανδημίας.

Μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσουμε τη διασπορά του ιού της πανδημίας.

Τα εμβόλια αργούν, μαζί και η ανοσία της κοινότητας, τα νέα στελέχη μεταλλάξεων του Covid-19 εξαπλώνονται και το μέτρο της απόστασης στη χώρα συνεχίζει να... ξεχνιέται από το κράτος (βλ. λεωφορεία, σχολεία κ.λπ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η σωστή χρήση της μάσκας είναι κρίσιμη, λένε στην «Εφ.Συν.» οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Γιατί; Διότι μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του ιού και κατ' επέκταση τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα, εξηγούν.


Με έμφαση στη λέξη «σωστή» χρήση της μάσκας, μας λένε, αφού όσο και αν φαίνεται απλό το εγχείρημα πολλοί συνεχίζουμε να τη χρησιμοποιούμε λανθασμένα.

Πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν λάθη στη χρήση και τη φροντίδα της μάσκας - μελέτη της κατασκευάστριας εταιρείας μασκών Signs σε 1.009 χρήστες και μελέτη καταναλωτών της εταιρείας τεχνολογίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Livinguard σε 1.006 χρήστες.


Κάποια ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί χρήστες μοιράζονταν μεταξύ τους μάσκες και άλλοι τις χρησιμοποιούν για μέρες πριν τις πετάξουν ή τις πλύνουν.

Και το κλασικό που όλοι έχουμε δει, τη μάσκα που δεν καλύπτει τη μύτη ή κρέμεται στον λαιμό. Τα λάθη είναι εύκολο να διορθωθούν, σημειώνουν οι ειδικοί, χρειάζεται απλά να ξαναδούμε τη χρήση της μάσκας από την αρχή.


Τα λάθη μας ένα ένα


1.  Δεν πλένουμε τα χέρια

Παρ' όλο που οι ειδικοί προτείνουν το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τη χρήση της μάσκας, φαίνεται ότι πολλοί το παραμελούν. Το 35% των συμμετεχόντων στην πρώτη μελέτη δήλωσε ότι δεν έπλενε τα χέρια πριν βάλει τη μάσκα ενώ το 43,7% παραδέχτηκε ότι έβγαζε τη μάσκα και μετά δεν έπλενε τα χέρια.

Για την προστασία από τη μετάδοση οι ειδικοί επιμένουν στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (20-30 δευτερόλεπτα) πριν βάλουμε τη μάσκα και αφού τη βγάλουμε, δεδομένου ότι η μόλυνση μεταφέρεται εύκολα από τα χέρια στη μύτη, το στόμα και τα μάτια.

Η υγιεινή των χεριών είναι το απόλυτο μέτρο κατά του κορονοϊού, αφού εξασφαλίζει το σπάσιμο της μεταδοτικής αλυσίδας από τα χέρια στις ευαίσθητες περιοχές, από όπου μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό ο ιός.


2. Μοιραζόμαστε μάσκες

Κι όμως, το 25% των συμμετεχόντων στην ίδια μελέτη είπε πως έχει μοιραστεί μάσκα είτε μίας χρήσης ή υφασμάτινη προτού πλυθεί και σιδερωθεί. Οι ειδικοί λένε ότι, όπως οι οδοντόβουρτσες και τα εσώρουχα, οι μάσκες είναι είδη ατομικής υγιεινής που δεν πρέπει να μοιράζονται.

Πέρα από την προφανή εξάπλωση του κορονοϊού μέσω των αεροσταγονιδίων, η από κοινού χρήση μάσκας προάγει τη μεταφορά βακτηρίων και ιών, εν γένει παθογόνων, που κουβαλάει ο καθένας μας.


3. Επαναχρησιμοποιούμε μάσκες μίας χρήσης

Οι μάσκες μίας χρήσης είναι αυτό που λέει ο ορισμός τους: μίας χρήσης. Το 44,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη Signs είπε ότι φοράει τη μάσκα μίας χρήσης πολλές φορές, πριν την απορρίψει. Οι μάσκες αυτές πρέπει να φοριούνται μία ημέρα και μετά να πετιούνται, διότι χάνουν γρήγορα την ικανότητά τους να φιλτράρουν σωματίδια, κουβαλούν μικροοργανισμούς και λερώνονται.

Είναι σχεδιασμένες και πιστοποιημένες για βραχυπρόθεσμη χρήση. Ακόμα και δύο μέρες χρήσης είναι ήδη κατάχρηση, την τρίτη μέρα δεν είναι πια αποτελεσματικές.


4. Δεν πλένουμε τις υφασμάτινες μάσκες μεταξύ των χρήσεων

Ενώ οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν το πλύσιμο των υφασμάτινων μασκών μετά από κάθε χρήση, η δεύτερη μελέτη βρήκε ότι πολλοί χρήστες δεν ακολουθούν τη σύσταση.

Μέχρι και εννιά μέρες δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι φορούσαν τις υφασμάτινες μάσκες πριν τις πλύνουν, ενώ οι περισσότεροι (79%) παραδέχτηκαν ότι δεν πλένουν τη μάσκα μετά από κάθε χρήση και το 8% δήλωσε ότι δεν την πλένει ποτέ!

Το πλύσιμο όμως εξασφαλίζει ότι η μάσκα θα παραμείνει λειτουργική στην προστασία από τη διασπορά των αεροσταγονιδίων, ενώ μας επιτρέπει να αναπνέουμε καλά αφού με τη χρήση το ύφασμα μαζεύει ιδρώτα, αεροσταγονίδια, έλαια, που έχουν αποτέλεσμα την κακοσμία και τη δυσκολία της αναπνοής.


5. Δεν καλύπτουμε μύτη και στόμα

Οσο βασικό και κρίσιμο είναι να καλύπτουμε μύτη και στόμα όταν φοράμε μάσκα τόσο δεν το τηρούμε, όπως θα έχετε παρατηρήσει. Η χρήση μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή αλλά οι μισές δουλειές πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο.

Οι εικόνες με τη μύτη ή το στόμα έξω ή ολόκληρη τη μάσκα τραβηγμένη κάτω από το πιγούνι πρέπει να αποφεύγονται αφού αυτού του είδους η χρήση δεν παρέχει καμία ασφάλεια.

Φορέστε τη μάσκα σας σωστά ώστε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους γύρω σας από τη διασπορά του ιού.

Πρόσφατη μελέτη στο Cell έδειξε ότι τα κύτταρα στη μύτη είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση με κορονοϊό σε σύγκριση με εκείνα του λάρυγγα και των πνευμόνων κάνοντας την κάλυψη μύτης και στόματος ακόμα πιο κρίσιμη.


6. Φύλαξη μάσκας

Το μέρος που φυλάσσετε τη μάσκα σας έχει και αυτό σημασία. Κάθε ένα μέλος ενός νοικοκυριού πρέπει να αποθηκεύει τη μάσκα του σε συγκεκριμένο μέρος και να τη φοράει αφού έχει πλύνει σχολαστικά ή απολυμάνει τα χέρια του πιάνοντάς την από τα λάστιχα. Το ίδιο ισχύει και για όταν βγάζουμε τη μάσκα.

Αν είναι μίας χρήσης την πετάμε στα σκουπίδια, ενώ αν είναι υφασμάτινη στα άπλυτα, κατά προτίμηση σε πλαστική σακούλα μέχρι να πλυθεί. Οποιος χειρίζεται δε τα άπλυτα στο σπίτι πρέπει να πλένει τα χέρια του αφού πιάσει τις μάσκες για να τις βάλει στο πλυντήριο.

Τις πλυμένες, καθαρές, σιδερωμένες μάσκες φυλάξτε τες σε αεριζόμενο χώρο, κατά προτίμηση σε χάρτινη ή υφασμάτινη θήκη, μέχρι να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Και ο καθένας τις δικές του!


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13991&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote