Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ – Ισχυρά μηνύματα ενότητας και δέσμευση να είναι π
Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ – Ισχυρά μηνύματα ενότητας και δέσμευση να είναι π Εκτύπωση E-mail
20.01.21

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

 

Με όλη την λαμπρότητα – παρά την απουσία λόγω  της πανδημίας των εκατοντάδων χιλιάδων θεατών – και κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του 46oυ προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην βαθιά συναισθηματική ομιλία του νέου προέδρου που ξεπέρασε τα 20 λεπτά, κυριάρχησαν τα μηνύματα ενότητας της χώρας και η δέσμευση του Τζο Μπάιντεν ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

 

Νωρίτερα έδωσε τον νενομισμένον όρκο ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ενώ η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε ως πρώτη γυναίκα και αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρος, ενώπιον την πρώτης Λατίνας μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σόνιας Σοτομαγιόρ.


‘Σήμερα είναι μέρα  της δημοκρατίας, της πίστης, της ελπίδας και της αποφασιστικότητας… Γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά ενός σκοπού… Η βούληση του λαού επικράτησε..», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν

Τόνισε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε και να επουλώσουμε, ενώ σημείωσε την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας.

«Λίγοι στην ιστορία του έθνους μας έχουν αντιμετωπίσει όσα εμείς», είπε, αναφερόμενος στον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στην ζωή και την οικονομία της Αμερικής, αλλά και άλλες βαθιές πληγές της χώρας, που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση, φυλετικά προβλήματα, την κλιματική αλλαγή κ.α.

«Περισσότερα από τα λόγια χρειαζόμαστε την ενότητα», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Παραφράζοντας την ομιλία του Αβραάμ Λίνκολν που είπε ότι θέλει να τον θυμούνται για την κατάργηση της δουλείας, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως δίνει όλη του την ψυχή για να ενώσω τις ΗΠΑ και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να τους συμπαρασταθούν.

«Με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά, να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό, την ανέχεια, την αρρώστια, την ανεργία», είπε πως αυτό δεν αποτελεί ουτοπία αλλά μπορεί να γίνει κατορθωτό.

Έστειλε το μήνυμα ότι η αλλαγή συμβαίνει στη χώρα κι απόδειξη είναι ηξ παρουσία δίπλα του της Κάμαλα Χάρις, πρώτης αφροαμερικανίδας αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

«Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές σε όλους όσοι είπαν ψέματα για την ανάκτηση της εξουσίας και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμ ερικανών.

«Ακούστε την καρδιά μου, ακούστε με καθαρά. Μπορούμε να συνεχίζουμε να διαφωνούμε. Η διαφωνία δεν πρέπει να οδηγεί σε διχασμό. Αυτή είναι η δημοκρατία. Θα είμαι πρόεδρος όλων των αμερικανών»..

Υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την εσωτερική τρομοκρατία και τον ρατσισμό και μνημόνευσε με αφορμή τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού τον αγώνα για ίση αντιμετώπιση των αφροαμερικανών.

«Το όνειρο για δικαιοσύνη για όλους δεν θα μετατεθεί πλέον», ανέφερε.

Το μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα είναι η επιστροφή της Αμερικής και η αποκατάσταση των συμμαχιών της.

«Θα ηγηθούμε διά του παραδείγματος», ήταν το μήνυμά του για το πώς οι ΗΠΑ θα εργαστούν στη διεθνή σκηνή, τονίζοντας πως με τις διάφορες χώρες «θα είμαστε σύμμαχοι για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Τέλος δεσμεύτηκε να είναι πάντα δίκαιος, να προασπίζεται το σύνταγμα και τις ΗΠΑ και να δώσει τα πάν τα για τον αμερικανό λαό.

Η τελετή της ορκωμοσίας εξελίχθηκε ομαλά κι οι χειρότεροι φόβοι για επεισόδια ή ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Το μόνο που μέχρι στιγμής καταγράφηκε είναι τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εκκενώθηκε χωρίς στην έρευνα που έγινε να βρεθεί τίποτε.


www.greeknewsonline.com

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13979&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote