Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πότε θα σφίξουμε πάλι τα χέρια
Πότε θα σφίξουμε πάλι τα χέρια Εκτύπωση E-mail
17.12.20

Χαιρετισμός την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. «Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις χειραψίες. Ταυτόχρονα όμως θα γίνουν και πιο προσεκτικοί με την προσωπική υγιεινή τους και την προστασία τους», λέει ο δρ Αντονι Φάουτσι (φωτ. SHUTTERSTOCK). Καθώς Βρετανία, ΗΠΑ, σύντομα και η Ευρώπη, βρίσκονται ένα βήμα εγγύτερα στην αποκατάσταση της κανονικότητας με την έναρξη των εμβολιασμών, η αισιοδοξία επανέρχεται.

 

Οι New York Times (ΝΥΤ) ρώτησαν έγκριτους επιδημιολόγους, συμπεριλαμβανομένου του δρος Αντονι Φάουτσι, αλλά και εξειδικευμένους επιστημονικούς συντάκτες και ακαδημαϊκούς ποιες είναι οι προβλέψεις τους για το μέλλον. Ιδού οι απαντήσεις τους:
 

– Ποια είναι η συμβουλή για τις οικογένειες που ανυπομονούν να γιορτάσουν Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους;
– Κάντε το μέσω Zoom. Μην αφήσετε τον βενιαμίν να έρθει σπίτι και να σκοτώσει τη γιαγιά. Σκεφτείτε λες και είμαστε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι στρατιώτες δεν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν σπίτι και να φάνε γαλοπούλα. Ο πατέρας μου ήταν στη Νορμανδία. Η μητέρα μου στον Ερυθρό Σταυρό στην κατεχόμενη Αυστρία. Εχασαν τις διακοπές τους. Η ζωή συνεχίστηκε όμως. Και ακολούθησαν πολύ πιο ευτυχισμένες χρονιές. 
• Ντόναλντ Τζ. Μακνίλ Τζούνιορ, επιστημονικός ρεπόρτερ των ΝΥΤ για θέματα υγείας
 

– Πότε θα σφίξουμε πάλι τα χέρια;
– Δεν ξέρω για εσάς, εγώ δεν θα το κάνω. Το διευκρίνισα εδώ και πολλούς μήνες και οι εφημερίδες τρελάθηκαν. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις χειραψίες. Ταυτόχρονα όμως θα γίνουν και πιο προσεκτικοί με την προσωπική υγιεινή τους και την προστασία τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ουδείς θα ξανασφίξει χέρια, ούτε ότι θα επιστρέψουμε κανονικά σε ό,τι συνέβαινε παλιότερα. Το πιθανότερο είναι μια ενδιάμεση λύση. Κάποιοι θα διστάζουν να δώσουν το χέρι τους. Αλλοι θα τα πλένουν πολύ συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και όταν εκλείψει ο κορωνοϊός.
• Δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ
 

– Πότε θα αισθανθείτε άνετα να επιστρέψετε στο γραφείο; 
– Οταν έχω κάνει το εμβόλιο και όλοι οι υπόλοιποι γύρω μου επίσης. 
• Ντόναλντ Τζ. Μακνίλ Τζούνιορ
 

– Θα με υποχρεώσει ο εργοδότης μου να κάνω το εμβόλιο; 
– Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να υποχρεώσουν τους εργαζομένους να κάνουν το εμβόλιο μόλις εγκριθεί επισήμως. Πολλά συστήματα υγείας π.χ. απαιτούν ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Οι εργαζόμενοι ωστόσο μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση, επικαλούμενοι ιατρικούς λόγους ή θρησκευτικά πιστεύω. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργοδότες υποτίθεται ότι πρέπει να συνδράμουν την κατάσταση, είτε επιτρέποντας στον εργαζόμενο να φοράει μάσκα στο γραφείο, είτε να εργάζεται από το σπίτι. 
• Αμπι Γκούντνοφ, συντάκτρια αρμόδια για θέματα δημόσιας υγείας
 

– Θα ξαναπάμε σε ένα μεγάλο, κατάμεστο πάρτι σε εσωτερικό χώρο, χωρίς να φοράμε μάσκα; 
– Αν το επίπεδο διασποράς στην κοινότητα είναι μεγάλο, δεν πρόκειται να βρεθείτε με φίλους σε πάρτι σε συνθήκες συνωστισμού. Αν, αντιθέτως, είναι τόσο περιορισμένο ώστε ο κίνδυνος να είναι μηδαμινός, τότε θα μπορείτε να παραστείτε όλοι μαζί σε πάρτι. Αν θέλουμε να βρεθούμε στην κανονικότητα, το μήνυμά μου είναι το ίδιο: Μόλις είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, εμβολιαστείτε!
• Δρ Φάουτσι
 
pote-tha-sfixoyme-pali-ta-cheria0

 

– Θα πρέπει να περιμένουμε να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού προτού ταξιδέψουμε πάλι;
– Πιστεύω ότι τα ταξίδια θα ξαναρχίσουν πολύ νωρίτερα και αυτό θα γίνει σταδιακά. Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, ανάβουμε τα φώτα – σβήνουμε τα φώτα. 
• Δρ Φάουτσι
 

– Για πόσο ακόμη θα φοράμε μάσκες;
– Αν υπάρξει ανοσία της αγέλης δεν θα χρειαστεί να φοράτε μάσκες όλη την ώρα. Ισως θελήσετε να τη φοράτε σε συνθήκες συνωστισμού, αλλά όχι με την αυστηρότητα που το κάνετε τώρα. Τελικά η μετάβαση θα είναι από τη σημερινή κατάσταση, όπου τη φοράμε διαρκώς, σε μια ενδιάμεση, που θα τη φοράμε σε συγκεκριμένες συνθήκες και ίσως στο τέλος δεν χρειάζεται πλέον να τη φοράμε καθόλου. 
• Δρ Φάουτσι
 

– Πώς θα ξέρουμε ότι είναι ασφαλές να κάνουμε κανονικά πράγματα;
– Κατ’ αρχάς θα εκφράζεται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων – το ποσοστό θετικότητας. Πρέπει αυτός ο λόγος να είναι όσο χαμηλότερος γίνεται. Ο ιδανικός αριθμός είναι μηδέν. Δεν θα μηδενιστεί ποτέ, αλλά κάθε ποσοστό κοντά στο μηδέν είναι σπουδαίο νέο. 
• Δρ Φάουτσι


– Πότε μπορούμε να πάμε σινεμά ή θέατρο;
– Εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών και το επίπεδο διασποράς στην κοινότητα. Αν κατά τη διάρκεια του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου επιχειρήσουμε να εμβολιάσουμε τους πάντες σε λίγους μόνο μήνες, τότε κατά την περίοδο από το δεύτερο στο τρίτο τετράμηνο του έτους είναι πιθανό να μπορούμε να πάμε σινεμά, θέατρο, να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Με βάση όμως όσα ακούμε για την προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, είναι μάλλον απίθανο ότι θα έχουμε τόσο μεγάλη κάλυψη. Αν αποδειχθεί ότι μόνο το 50% θα εμβολιαστεί, τότε θα μας πάρει πολύ περισσότερο χρόνο η επιστροφή στην κανονικότητα. 
• Δρ Φάουτσι
 

– Πότε θα φάμε ξανά σε εστιατόριο;
– Αν εμβολιαστεί ο μισός και πλέον πληθυσμός, θα αισθάνομαι λίγο μικρότερο άγχος κάθε φορά που βγαίνω για δουλειές από το σπίτι. Ισως μάλιστα αισθανθώ άνετα να φάω σε ένα εστιατόριο ή να δω πάλι φίλους, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. 
Βιτζάγια Λ. Σιγκούλαμ, διευθύντρια ερευνητικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
 

– Πότε θα αισθανθείτε πάλι ασφάλεια μέσα στο πλήθος;
– Μόλις η οικογένειά μου και εγώ εμβολιαστούμε, θα αλλάξω συμπεριφορά, αν και δεν μπορώ να φανταστώ να βρεθώ μέσα στο πλήθος ή να παραστώ σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο προτού εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού. 
Τζούλι Μπέτιντζερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας
 

– Πότε θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί; 
– Πιστεύω ότι η εκτεταμένη διαθεσιμότητα εμβολίων θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω χαλάρωση των προληπτικών μέτρων μέχρι τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού του 2021. 
Μάικλ Ουέμπστερ Κλαρκ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίναςpote-tha-sfixoyme-pali-ta-cheria1

– Πώς θα μοιάζει η νέα κανονικότητα; 
Θα φοράμε μάσκες για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, ίσως και τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για αλλαγή παραδείγματος. 
Ρομπέρτα Μπρουν, επιδημιολόγος, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Vitalant
 

– Τι δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα;
– Η σχέση μου με ανθρώπους που πήραν ελαφρά αυτή την πανδημία και αδιαφόρησαν για τα μηνύματα των υγειονομικών αρχών και τα περιοριστικά μέτρα.
Bικτόρια Χολτ, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον
 

– Τι μάθατε από τη ζωή εν μέσω πανδημίας;
– Μένοντας σπίτι με τα παιδιά μου έμαθα ότι η ζωή με λιγότερα καθήκοντα και δραστηριότητες είναι κάπως ωραία. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα περιορίσουμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. 
Τζένιφερ Νούτσο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς
 

– Ποια συνήθεια της πανδημίας θα διατηρήσετε;
– Θα κρατήσω τη μάσκα μου και θα τη φοράω μέσα στο πλήθος στο μετρό και ειδικά την εποχή του συναχιού και της γρίπης. Κάποτε αρρώσταινα διαρκώς, αλλά δεν έχω κρυώσει, ούτε έχει πονέσει ο λαιμός μου εδώ και μήνες. Μου αρέσει που δεν αρρωσταίνω πια. 
Αλίσια Αλεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας
 

Τι είναι κάτι που δεν θα θεωρήσεις ποτέ ξανά δεδομένο;
– Δεν θα θεωρήσω ποτέ ξανά δεδομένο ότι μπορώ να ταξιδεύω και να βλέπω όλους τους συγγενείς μου, την ευρύτερη οικογένειά μου. 
Αλίσια Αλεν 
 

Τι έχει αλλάξει οριστικά στην καθημερινή σου ζωή;
– «Δεν χρειάζεται ποτέ ξανά να εξηγήσω τι είναι επιδημιολόγος».
Τζάνετ Ριτς Εντουαρντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Χάρβαρντ

 


Υπάρχει τρόπος να γιορτάσουμε ασφαλή Χριστούγεννα φέτος; 


Αν τα σχέδια για το καλοκαίρι του 2021 και το σταδιακό τέλος(;) της πανδημίας φαντάζουν μακρινά, το ζήτημα για ασφαλή Χριστούγεννα με την οικογένεια είναι η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Γερμανοί επιδημιολόγοι απάντησαν σε αυτές τις απορίες πολιτών: 


– Εχει νόημα ένα προληπτικό τεστ για να μπορέσω να γιορτάσω με την ευρύτερη οικογένεια;
– Τα γρήγορα (rapid) τεστ αντιγόνων μπορεί να παρέχουν ταχύτατα αποτελέσματα, έχουν όμως ασφάλεια μόλις μιας μέρας. Οπερ σημαίνει ότι αν κάποιος εξεταστεί στις 23 Δεκεμβρίου, ώς τις 25 δεν έχει πλέον τη σιγουριά ενός αρνητικού αποτελέσματος. Αντίθετα ένα τεστ PCR θα έδινε μεγαλύτερη ασφάλεια στη διάρκεια των γιορτών. Με δεδομένη όμως την αυξημένη ζήτηση αυτές τις μέρες και την περιορισμένη δυνατότητα των εργαστηρίων, ίσως δεν καταστεί εφικτή η έγκαιρη εξασφάλιση αποτελεσμάτων.  


 

www.kahtimerini.gr


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13938&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote