Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στη Χάγη για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αλβανία
Στη Χάγη για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αλβανία Εκτύπωση E-mail
21.10.20

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» δήλωσε ο Δένδιας μετά τη συνάντηση στην οποία ήρθε σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Αλβανία να πάει το ζήτημα των ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης.

 

 

Σε συμφωνία για να πάει το ζήτημα των ΑΟΖ Ελλάδος – Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατέλυξαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, όπως μεταδίδει σε δημοσίευμα του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό, που συνεπάγεται γραπτή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ο Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ λέγοντας ότι αποτελεί κοινός στόχος.


«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» δήλωσε ο Δένδιας μετά τη συνάντηση.

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G20 συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».


Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.


www.thepressproject.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13883&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote