Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκτίναξη αποταμίευσης στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας
Εκτίναξη αποταμίευσης στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας Εκτύπωση E-mail
26.06.20

«Οι τράπεζες έχουν πλημμυρίσει με μετρητά», σχολίασε ο Μπράιαν Φόραν, αναλυτής της Autonomous Research. Η Bank of America ήταν μεταξύ των τραπεζών που ωφελήθηκαν περισσότερο.

 

 

 
 
Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις των Αμερικανών στις τράπεζες των ΗΠΑ από την επέλαση της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων (FDIC), οι λογαριασμοί ενισχύθηκαν κατά 2 τρισ. δολάρια σε μετρητά, δηλαδή με ρυθμό-ρεκόρ, από την αρχή του έτους. Η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφηκε τον Απρίλιο, όταν οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 865 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.
Η εν λόγω αύξηση σημειώθηκε βέβαια εξαιτίας της πανδημίας. Πρώτον, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η αμερικανική κυβέρνηση διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των πολιτών μέσω επιταγών και επιδομάτων ανεργίας.

 
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε μεταξύ άλλων σε απεριόριστη αγορά ομολόγων. Παράλληλα, η αβεβαιότητα υποχρέωσε τα νοικοκυριά, αλλά και πολλές επιχειρήσεις, να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους.
 
 
Επίσης, χάρη στις επιταγές κρατικής στήριξης αξίας 1.200 δολαρίων και εξαιτίας των επιδομάτων ανεργίας, τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,5%. Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η κρατική στήριξη εν μέσω πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε τα εισοδήματα των Αμερικανών υπό φυσιολογικές συνθήκες. Στη συνέχεια, τα χρήματα αυτά κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν, σημείωσε στο CNBC τον προηγούμενο μήνα πως οι τρεχούμενοι λογαριασμοί κάτω των 5.000 δολαρίων είχαν κατά 40% περισσότερα χρήματα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. «Οπως και να το δει κανείς, αυτή η αύξηση είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή», σχολίασε στο CNBC ο Μπράιαν Φόραν, αναλυτής της Autonomous Research. «Οι τράπεζες έχουν πλημμυρίσει με μετρητά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ενισχυμένες αποταμιεύσεις και τη γενικότερη κατάσταση ευνοήθηκαν περισσότερο τα 25 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδίως η JP Morgan, η Bank of America και η Citigroup.
 
Αρχικά, όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Boeing και η Ford, άνοιξαν αμέσως πιστωτικές γραμμές με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ώστε να αντισταθμίσουν τις ζημίες από την πανδημία.
 
 
Εκτός αυτού, οι τράπεζες αυτές εξυπηρέτησαν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού για το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Οσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη λήψη στήριξης κατέθεταν στη συνέχεια τα χρήματα αυτά στις τράπεζες.
 
 
 
www.kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13770&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 26.06.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote