Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η μοναξιά πονάει
Η μοναξιά πονάει Εκτύπωση E-mail
11.04.20

Η μοναξιά πονάει Κολλημένοι με τα φράγκα και τον υλικό πλούτο, οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτόν τον πλανήτη εστίασαν τα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονoϊού και τη μετά αυτήν εποχή σχεδόν αποκλειστικά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Ζητούμενο των πακέτων τρισεκατομμυρίων που ανακοινώνουν, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και, βέβαια, η στήριξη των φίλιων οικονομικών συμφερόντων προκειμένου αυτά να μη βγουν χαμένα από την κρίση.


Αντίθετα, οι κυβερνώντες ελάχιστα ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο άτομο και το κοινωνικό σύνολο τα καθεστώτα μαζικής καραντίνας στα οποία έχουν υποχρεωθεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.


Αμερικανοί νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν πριν από τρία χρόνια ότι η κοινωνική απομόνωση και η πείνα αφήνουν το ίδιο περίπου νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο. Κατέληξαν ότι η ανάγκη κοινωνικής διασύνδεσης και επαφής είναι τόσο θεμελιώδης όσο η ανάγκη της τροφής και ότι η χρόνια κοινωνική απομόνωση μπορεί να μοιάζει με τον χρόνιο υποσιτισμό. Ανάλογες έρευνες έχουν δείξει νωρίτερα ότι μοναξιά και απομόνωση έχουν τόσο ψυχικές όσο και σωματικές επιπτώσεις: μεγαλύτερη πιθανότητα για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, άνοια, παχυσαρκία, κατάθλιψη, στρες, κακή διάθεση, αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης κ.ά.


Μια έρευνα εκτίμησε μάλιστα ότι η παρατεταμένη μοναξιά ισοδυναμεί με το κάπνισμα 15 τσιγάρων ημερησίως ενώ μετα-ανάλυση έχει διαπιστώσει ότι η αίσθηση μοναξιάς μπορεί να αυξήσει έως 26% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η κοινωνική απομόνωση 29% και η μοναχική ζωή 32%. Η μοναξιά πονάει, οι εγκέφαλοί μας έχουν μάθει ότι η κοινωνική απομόνωση συνιστά καταδίκη σε θάνατο. Η πανδημία δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει τη μοναξιά αρκετών ανθρώπων προκαλώντας κοινωνική ύφεση, προειδοποιούν οι επιστήμονες... Ψιλά γράμματα για «ηγέτες» που παραμένουν ακόμη στο... τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13604&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote