Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιστορική συγγνώμη από την Ολλανδία στα θύματα του Ολοκαυτώματος
Ιστορική συγγνώμη από την Ολλανδία στα θύματα του Ολοκαυτώματος Εκτύπωση E-mail
27.01.20

Ιστορική συγγνώμη από την Ολλανδία στα θύματα του Ολοκαυτώματος Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε συγγνώμη την Κυριακή για τον ρόλο της χώρας του στο Ολοκαύτωμα και την ανυπαρξία δράσης κατά των διώξεων των Εβραίων. Έγινε έτσι ο πρώτος Ολλανδός ηγέτης που ζήτησε επισήμως συγγνώμη.

«Τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες είναι ακόμα μαζί μας, ζητώ συγγνώμη εξ ονόματος της κυβέρνησής μου για τις ενέργειες των αρχών της εποχής εκείνης», είπε ο Ρούτε σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, στις 27 Ιανουαρίου 1945.


«Το πράττω, συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς κάτι τόσο μεγάλο και επώδυνο όσο το Ολοκαύτωμα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Πολύ λίγη προστασία. Πολύ λίγη βοήθεια. Πολύ λίγη αναγνώριση», είπε μεταξύ άλλων ο Ρούτε.


Στο παρελθόν ολλανδικές κυβερνήσεις είχαν απολογηθεί για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι Εβραίοι που επέζησαν των θηριωδιών του ναζισμού, όταν επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά δεν καταδίκασαν ποτέ μέχρι τώρα τον ρόλο της κυβέρνησης στις διώξεις των Εβραίων κατά τη γερμανική κατοχή.

Περίπου 102.000 θανατώθηκαν στην Ολλανδία από τους συνολικά 6 εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.


«Ήταν όμορφο» είπε επιζήσας του Ολοκαυτώματος στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση για να προσθέσει με νόημα πως «είναι κρίμα που πήρε 75 χρόνια για να μας ζητήσουν συγγνώμη».


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13465&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote