Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΟΗΕ: Το Ιράν αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 2015
ΟΗΕ: Το Ιράν αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 2015 Εκτύπωση E-mail
31.08.19

ΟΗΕ: Το Ιράν αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 2015 Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι το Ιράν αύξησε περαιτέρω το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διύλισή του σε υψηλότερη καθαρότητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (ΚΣΟΔ).

Ο οργανισμός, που υπάγεται στον ΟΗΕ, τόνισε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία που σύνηψε το 2015 η Ισλαμική Δημοκρατία με την Ομάδα 5+1, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ πέρυσι.Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτρεπτά όρια που είχε θέσει η ΚΣΟΔ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, εξαιτίας της μονομερούς αποχώρησης των ΗΠΑ και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία του.


Ο IAEA, που επιβλέπει την τήρηση της ΚΣΟΔ, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι το Ιράν είχε υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών σε αποθέματα ουρανίου και το όριο του 3,6% σχάσιμου υλικού στο οποίο επιτρέπονταν να εμπλουτίζει ουράνιο. Σήμερα, δύο μήνες μετά, η Τεχεράνη έχει συσσωρεύσει 241,6 κιλά σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και τον εμπλουτισμό σε 4,5%, αναφέρει η τετραμηνιαία έκθεση του Οργανισμού, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.


Πρέπει να σημειωθεί ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που κατείχε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του 2015, ενώ το επίπεδο εμπλουτισμού του έχει επίσης μειωθεί από το 20% που είχε φτάσει πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 και το σχεδόν 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Συνεπώς, προς το παρόν, οι παραβιάσεις της συμφωνίας δεν έχουν μεγάλη σημασία για το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να αποκτήσει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, πράγμα που η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν επιδιώκει.

Παρ' όλα αυτά, όσο το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία τόσο εντείνονται οι πιέσεις προς τις Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της συμφωνίας που προσπαθούν να τη διασώσουν.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13161&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote