Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απορρίπτει η Γερμανία το αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις
Απορρίπτει η Γερμανία το αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις Εκτύπωση E-mail
06.06.19

«Λήξαν» θεωρεί η Γερμανία το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση αιτήματος για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον γερμανικό Τύπο.

 

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Την Τρίτη, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρος Δασκαρόλης, επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


 

 

 

 

 

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατημένων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.


 

 

 

Όπως τονίζεται, «η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό». Σημειώνεται ακόμη πως η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως «αμέσως μετά από την ομόθυμη προτροπή του κοινοβουλίου» θα απευθύνουν ρηματική διακοίνωση προς την κυβέρνηση της Γερμανίας και αν εισπράξουν αρνητική απάντηση, θα κινηθούν με όσα μέσα τους προσφέρει ο νομικός πολιτισμός.

 

 


 

 

 

 

 

«Θα αξιοποιήσουμε όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός κι αν χρειαστεί εξισώνοντας και το δικό μας νομικό πολιτισμό με όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 


 

 

 

 

«Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!»

 

 


 

 

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανικού Τύπου στο ελληνικό αίτημα προς το γερμανικό ΥΠΕΞ, με εκτενείς αναφορές στη ρηματική διακοίνωση που επέδωσεο Έλληνας πρέσβης για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

 

 


 

 

 

Με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δισ. ευρώ!» η φυλλάδα της Bild αναφέρει με έντονο τρόπο πως «η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί ένα ποσόν ύψους δισεκατομμυρίων από τη Γερμανία! Ο Έλληνας πρεσβευτής επέδωσε σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση. Το ύψος ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ, εκτός τούτου η Αθήνα ζητά την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών!».

 

 


 

 

 

 

 

Η γερμανική φυλλάδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η απαίτηση της Ελλάδας «συνιστά προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας», υποστηρίζοτνας πως καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα, από το 1945 και έπειτα. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως οι οφειλές αυτές έχουν διευθετηθεί νομικά από τη Συνθήκη 2+4 του 1990. Παραπέμπει δε στην πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει πως «όλες τις απαιτήσεις λήξασες. Ήδη πριν την ψηφοφορία (στην ελληνική Βουλή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επισημάνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά».


 

 

Από την πλευρά της, η Deutsche Welle αναφέρει πως η Ελλάδα ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να διαπραγματευτεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογη ρηματική διακοίνωση εστάλη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW που αναμεταδίδει ρεπορτάζ της Die Zeit, σημειώνεται πως «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».


 

Αντίστοιχες αναφορές έγιναν στο Focus και την Deutschlandfunk (DLF), ενώ το ARD αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Τη λήξη της βοήθειας από την ΕΕ ο Α. Τσίπρας τη θεωρεί ως ένα καλό χρονικό σημείο για τις απαιτήσεις αυτές.
 
 
www.thepressproject.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12960&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 06.06.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote