Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρω-ασπίδα στην Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων – Οι πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας
Ευρω-ασπίδα στην Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων – Οι πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας Εκτύπωση E-mail
10.05.19

Ευρω-ασπίδα στην Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων – Οι πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας Παρότι την Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ, συνεδρίασαν στη Ρουμανία για να τιμήσουν την ημέρα της Ευρώπης, το πανηγυρικό κλίμα διαταράχθηκε από την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Προκλητικότητα η οποία κορυφώθηκε με την αναγγελία γεωτρήσεων από το «Fatih», εντός της Οικονομικής Ζώνης, αλλά και την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στην περιοχή δέκα πολεμικά πλοία, ώστε να περιφρουρούν τόσο το γεωτρύπανο, όσο και το ωκεανογραφικό σκάφος Barbaros.

Τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσαν στους ομολόγους τους τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης, άφησε να εννοηθεί πως άσκησε πιέσεις προς την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους διαμήνυσαν πως στέκονται δίπλα στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγαλονήσου, ενώ πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε πως… είναι «Κύπριος».

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους και υποστήριξαν πως παραμένουν προσηλωμένοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Πιέζει για ευρω-κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ο Αναστασιάδης

 

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο Euronews, ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα είτε στην έκτακτη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου, είτε, στην τακτική του Ιουνίου. Υπονόησε επίσης πως άσκησε πιέσεις κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίουΣυνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλουςκάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ - αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, επεσήμαναν πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου έγινε συζήτηση για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έγινε εξειδίκευσή τους. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές και διευκρίνιζαν:

«Ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

 

Τσίπρας: Να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του, επεσήμανε σε δήλωσή του μετά τη Σύνοδος η Τουρκία θα πρέπει να να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ διαμήνυσε ότι στήριξε απόλυτα τις θέσεις που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο, εάν δεν αναβαθμίσει το διεθνή της ρόλο. Εγώ και ο κ. Αναστασιάδης αναδείξαμε ως κεντρικό ζήτημα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στήριξα απόλυτα τις ενέργειες του προέδρου και εγώ ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας ως προς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ζητήσαμε εγώ και ο κ. Αναστασιάδης, στην επόμενη Σύνοδο να εξετάσουμε τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες εάν η μονομερής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνεχιστεί από την Άγκυρα. Η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση».

Ερντογάν: Εργαζόμαστε για ένταξη στην ΕΕ

Παρά την καταφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα κάνει πως… δεν καταλαβαίνει. Απαντώντας στην Ευρωπαϊκή κατακραυγή για τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία, απ όσο χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ τα τελευταία 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να το πετύχει αυτό. Χωρίς την Τουρκία, δεν είναι δυνατό η ΕΕ να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον των απειλών κατά των θεμελιωδών αξιών της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα ανατολικά και τα δυτικά σύνορά της, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά επίσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφερόμενος στους 4 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.


www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12894&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote