Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ για Τραμπ και Ρωσία
Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ για Τραμπ και Ρωσία Εκτύπωση E-mail
19.04.19

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ για Τραμπ και Ρωσία Μετά από σχεδόν δυο χρόνια αναμονής, οι Αμερικανοί θα έχουν επιτέλους ορισμένες απαντήσεις για τις σχέσεις Τραμπ- Ρωσίας (το γνωστό και ως Russia-gate) απευθείας από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Το κείμενο αυτό, έκτασης 448 σελίδων, περιέχει τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί «ευαίσθητες» λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.


Ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συνεργάστηκε ή συνωμότησε με τη Ρωσία ή διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.


 • Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση της «λογοκριμένης» έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Ρόμπερτ Μιούλερ αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της έρευνας και να αποπέμψει στον ειδικό ανακριτή. Στην έκθεσή του, πάντως ο Μιούλερ σημειώνει ότι δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμπόδισε την έρευνα της Δικαιοσύνης.
   
 • Τον Ιούνιο του 2017 ο Τραμπ έδωσε εντολή στον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν να διαμηνύσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο Μάλερ πρέπει να απομακρυνθεί από την έρευνα λόγω «αντικρουόμενων συμφερόντων». Ο ΜακΓκαν αρνήθηκε να υπακούσει. Επίσης, ο πρόεδρος είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον ΜακΓκαν να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αποκάλυψε στο Κογκρέσο ότι διεξάγεται έρευνα .
   
 • Υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ το 2017 λόγω της «απροθυμίας» του τελευταίου να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα.
   
 • Ο Μάλερ αναφέρεται επίσης σε «κάποιες ενδείξεις» ότι ο Τραμπ γνώριζε για τις επαφές που είχε ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Μόσχα (έγιναν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος). Όμως αυτές οι ενδείξεις είναι "ατελέσφορες" και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι υπήρξε πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
   
 • Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, τον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του, να ζητήσει από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να δηλώσει δημοσίως ότι η ρωσική έρευνα είναι «πολύ άδικη».
   
 • Η ομάδα του Μάλερ δεν κλήτευσε τον ίδιο τον Τραμπ για να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα επειδή, όπως εξηγείται στην έκθεση, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «ουσιαστική καθυστέρηση» στα τελευταία στάδια της έρευνας. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πάγια θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα.
   
 • Ο Ρόμπερτ Μιούλερ περιέγραψε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη και αναφέρει ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη για αυτές τις πράξεις, όμως ο ειδικός ανακριτής δεν προβαίνει σε τέτοια πρόταση.
   
 • Στην έκθεση περιγράφονται σημαντικές παραβιάσεις από πλευράς Τραμπ που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέχρι και εγκληματική δραστηριότητα. Ο Μιούλερ, πάντως, αναφέρει ότι «με βάση τα γεγονότα και το νομικό πλαίσιο δεν έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση».
   
 • Η έρευνα καταγράφει ότι σε ορισμένες περιστάσεις η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ εμφανιζόταν «δεκτική» σε ρωσικές προσφορές για βοήθεια. «Τελικά η έρευνα δεν μπόρεσε να συμπεράνει ότι υπήρξε συνεργασία ή συνωμοσία με την ρωσική κυβέρνηση» γράφει ο Ρόμπερτ Μιούλερ.
   
 • Ο Ντόναλντ Τραμπ πίστευε ότι η προεδρία του θα έφθανε στο τέλος της όταν η έρευνα ανατέθηκε στον Ρόμπερτ Μιούλερ. Η αντίδρασή του στα νέα ήταν να κάτσει στην καρέκλα του και να δηλώσει «Θεέ μου αυτό είναι το τέλος της προεδρίας μου. Τη γ@@@@α!.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12856&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote