Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν βίζα εισαγγελέα του ΔΠΔ λόγω έρευνας για το Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν βίζα εισαγγελέα του ΔΠΔ λόγω έρευνας για το Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
07.04.19

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν βίζα εισαγγελέα του ΔΠΔ λόγω έρευνας για το Αφγανιστάν Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ έχει ζητήσει από τον Νοέμβριο του 2017 εξουσιοδότηση για έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν, κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και στρατιώτες της διεθνούς συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τη βίζα της Φατού Μπεσούντα, γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου της Χάγης, καθώς ζήτησε την έναρξη έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου από Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

 

 

Η ανακοίνωση ήρθε ένα μήνα μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς το ΔΠΔ ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους από το προσωπικό του Δικαστηρίου προχωρήσουν σε έρευνα Αμερικανών στρατιωτών ή των συμμάχων τους και είναι ακόμη μία κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία καθιστά πολύ δύσκολη τη συνεργασία των ΗΠΑ με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει από το 2002 που ιδρύθηκε.

 

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υπερασπιστούν την κυριαρχία τους και να προστατέψουν τους πολίτες τους από άδικες έρευνες και διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

 

Επίσης ότι δεν θα δίνεται βίζα «σε αξιωματούχους του ΔΠΔ που είναι αποφασισμένοι να ενεργήσουν απευθείας και να διαξαγάγουν έρευνες για πολίτες των ΗΠΑ ή στρατιωτικό προσωπικό συμμάχων χωρών».

Στις 15 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε πει ότι το ΔΠΔ «επιτίθεται στο αμερικανικό κράτος δικαίου».

 

Η Φατού Μπενσούντα, καταγωγής από την Γκάμπια, δήλωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει να κάνει το καθήκον της, «χωρίς φόβο ή πάθος» και ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει στις ΗΠΑ, καθώς δεν της απαγορεύθηκε να επισκέπτεται τα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο της γενικής εισαγγελέα, η Φατού Μπενσούντα έχει «ανεξάρτητη εντολή» και «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση».

 

Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ ταξιδεύει τακτικά στη Νέα Υόρκη, καθώς λόγω της θέσης απολαμβάνει ένα είδος διπλωματικής ασυλίας. Αντικείμενο των ταξιδιών αυτών είναι να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για θέματα του ΔΠΔ.

 

Η Φατού Μπενσούντα έχει ζητήσει από τον Νοέμβριο του 2017 εξουσιοδότηση να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, τα οποία φέρονται να διέπραξαν οι Ταλιμπάν, οι κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και στρατιώτες της διεθνούς συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και στα κέντρα κράτησης της CIA στο Αφγανιστάν.

Ακόμη το ΔΠΔ δεν έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, η οποία θα ξεκινάει από γεγονότα του 2002.

 

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12830&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 07.04.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote