Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Μόσχας – Φαναρίου
Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Μόσχας – Φαναρίου Εκτύπωση E-mail
16.10.18

Βαρθολομαίος - Κύριλλος Αλυσιδωτές αποφάσεις προκαλεί η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείου της μέχρι τώρα σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης και της αποκατάστασης του σχισματικού πατριάρχη Ουκρανίας Φιλάρετου.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε, διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και κράτησε περίπου πέντε ώρες, εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και την πληρότητα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για αυτήν.

 

«Με βαθύτατο πόνο Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

«Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

 

Την Παρασκευή ο ίδιος, είχε προειδοποιήσει πως «ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης διακινδυνεύει να υπονομεύσει το καθεστώς του ως ''πρώτου μεταξύ ίσων'' στο χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο αν προχωρήσει στην παροχή αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας».

 

Και πρόσθεσε: «Θα αναγκασθούμε να κόψουμε όλη την Ευχαριστιακή κοινωνία, που σημαίνει ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος συχνά τοποθετείται ως ηγέτης του ορθόδοξου πληθυσμού του πλανήτη, δεν θα είναι πλέον ηγέτης του.

 

Έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Άγιο Όρος

 

Οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα μπορούν να προσκυνούν και να λαμβάνουν κοινωνία στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς του Αγίου Όρους δήλωσε ο γραμματέας του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, στο Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

Ο Αλεξάντερ Βολκόφ, τόνισε πως «το Άγιο Όρος είναι έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με ότι αυτό συνεπάγεται», προσθέτοντας ότι η ρήξη των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής δεν θα επιτρέπεται στους ρώσους της Ορθόδοξης Εκκλησίας να λαμβάνουν κοινωνία και να προσκυνούν στις εκκλησίες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μέχρις ότου ένα από το Πατριαρχείο αλλάξει τη θέση του.

 

Ο Πατριάρχης Φιλάρετος

 

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, επανέφερε τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας. Να σημειώσουμε ότι ο Φιλάρετος είχε καταθέσει έκκληση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να θεωρήσει άκυρο το ανάθεμα, υποστηρίζοντας ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν τήρησε την ορθή κανονική διαδικασία και έλαβε αυθαίρετα την απόφασή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες πως η Ουάσινγκτον ενθάρρυνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να πάρει τη σχετική απόφαση.


www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: https://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12511&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote